Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Är du en planner?

Vi frågar Karin som är kursansvarig för planning om hur det kommer sig att hon valde yrket och om resan dit. Ta del av heta tips för dig som funderar på att studera kursen.

Augusti 10, 2015
1386
Hur kommer det sig att du blev planner?
Det var lite av en slump faktiskt, jag ville gärna nischa mig mer än att bara ha en master i ekonomi och marknads­föring. Jag träffade en tjej på en fest  som som precis skulle åka till USA och utbilda sig till just planner efter ekonomistudier, när jag började läsa på om planner så kändes det som detta kunde vara något för mig, jag som är sjukligt nyfiken på människor. Jag bestämde mig ganska snabbt och så stack jag iväg till San Francisco och utbildade mig till planner.
Vilka har varit de största utmaningarna i din karriär?
Inledningsvis i min karriär var planning som diciplin inte så utbredd inom svenska byråvärlden och det var inte så många byråer som hade anställda planners, idag är det fler medelstora och mindre byråer med skilda specialistområden som anställer planners.
Vilka byggstenar får man med sig efter avslutad kurs?
I min kurs så far man ta del av processens olika delar, så att man steg för steg kan ta sig an ett planningarbete. Det är en blandning av analys och kreativ strategi för att finna insikter om det problem som man ställs inför.
Kan du ge tre matnyttiga tips till blivande planners?
Den viktigaste frågan en planner alltid ska ställa sig är VARFÖR. Varför är detta ett problem? Varför agerar konsumenten som den gör? Så första tipset blir: Sluta aldrig ställ dig frågan varför.
Det andra tipset blir: Var nyfiken på allt och ta in inspiration från många olika håll. Att prata med någon på bussen, observera folk på ett café, läsa en klassiker eller gå ut i skogen kan ge dig inspiration och insikter i ditt arbete.
Det tredje tipset blir: Ta ingenting för givet i ett planningarbete, det uppenbara är ibland lösningen, men lika ofta inte. Berätta gärna om ditt arbete och dina funderingar för folk som inte arbetar med kommunikation, testa dina tankar.
Vilka karaktärsdrag kan man ha nytta av som planner?
Nyfikenhet och intresse för människors sociala liv är en viktig del.
Analytiska drag men gärna med mycket kreativa inslag. Att kunna se helheten men också vilja dyka ner på djupet i att förstå något.
Vilka är de största fördelarna med yrket?
Jag tycket att det absolut roligaste med planning är variationen. Ena dagen kan jag göra djupintervjuer eller leda fokusgrupper, nästa dag analyserar jag material, och dagen därpå håller jag i en inspirationsföreläsning eller modererar en arbetsgrupp. Ingen dag är den andra lik. Sen lär man sig otroligt mycket oväntade saker som planner vilket också är kul för en nyfiken en som jag.
Vilka fallgropar bör man undvika?
Att låsas sig vid att ens titel ska vara planner. Man kan arbeta med vad som kan kallas planning både på kund- och byråsida och inom olika branscher. Planningarbete kan ha många olika titlar, det kan kallas Insight manager, innovationsavdelning, konsumentanalytiker eller brand manager.
Något annat jag vill flagga för är att man som planner inte är professionell googlare. Planning handlar om att analysera och få en förståelse för omvärlden så att man kan ta strategiska beslut och göra vägval. Det handlar inte om att ta fram information som alla kan hitta på nätet.
Vilket har varit ditt bästa jobb hittills som planner?
Oj svårt val, många har varit roliga, men kanske ändå när jag jobbade med ett företag inom byggbranchen och var ute på stora byggen. I ett annat jobb intervjuade jag skolbarn, det var också fantastiskt skoj! Sen är det otroligt inspirerande att utbilda andra inom planning och se hur folk utvecklas under en kurs, det ger mig energi och massor av inspiration.
På Berghs erbjuder vi kursen Strategic Planning and Insights.