Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

12 tips på hur du skapar de bästa arbetsproverna!

Studentertipsar

Hur skapar man de bästa arbetsproverna, de där som gör att du i slutändan kommer in till Berghs heltids­utbildningar? Den frågan har hundratals människor under årens gång ställt sig. Några som sitter på både svar och tips, är de tolv tidigare studenter som här delar med sig av sina bästa råd inför våren med arbetsproverna.

Det är den där tiden på året igen. Hundratals förhoppningsfulla och hårt arbetande människor med det gemensamma målet att komma in på Berghs heltids­utbildningar till hösten, har börjat jobba med sina arbetsprover. Men frågan är: hur skapar man de bästa arbetsproven? Här har vi samlat tolv röster från tidigare studenter som minns sina egna arbetsprov och delar med sig av tips till sökande.

NicklasBerghsNicklas Wallberg, tidigare student inom Berghs Bachelor:

Utveckla dina idéer utifrån dina värderingar och tankar. Snegla inte för mycket på vad andra gör eller har gjort. Det blir roligare och du kan skapa din egen stil istället för att vara en blandning av andras.

Söka Berghs?

Här hittar du all information du behöver för att kunna söka till Berghs heltidsprogram i höst. Välkommen med din ansökan!

Kolla in Berghs program här

Christopher Waldekrantz, CD på Berghs School of Communication och tidigare student:

Börja i tid! Jag lovar att det tar längre tid än du tror att lösa uppgifterna. När du har en lösning på en uppgift, utmana då den med en annan/ny idé. Ibland ska man inte välja första idén som kommer.

Ethelberghs

Ethel Ghirmai, tidigare student inom Berghs PR-program:

Ha ett öppet sinne så kommer du hitta just din plats och roll. Ta hjälp av tidigare studenter. Jag fick själv hjälp när jag sökte och har också hjälpt andra sökande efter mig. Jag upptäckte när jag hjälpte en sökande att läsa igenom hennes ide, hur mycket jag själv har lärt mig under min tid på Berghs och smålog för mig själv i tankarna på hur min ansökan såg ut.

Johan Ståhlberg, tidigare student inom Digital Design & Strategy:

Tänk mer på problemlösning och idé än att du måste lämna in ett 100% snyggt hantverk. Det kan du alltid lära dig på skolan att utveckla, det är hur du löser ett kommunikationsproblem som jag tror är det intressanta för skolan att se. Sen så är myten om att du måste tacka ja till kaffet på intervjun en lögn!

Noak Garberg, tidigare student inom Berghs program Copywriter:

Jag bollade med folk på byrån där jag praktiserade, kollade om min idé överhuvudtaget var förståelig. Och jag visade upp mina prover, inte bara för folk på byrån, utan jag provade dem på min mormor till exempel. Hon skulle ju också kunna bli tilltalad. Jag pratade mycket med mina vänner utanför kommunikations­branschen, de har väldigt mycket bra att säga som jag själv inte såg. Sade de att de inte fattade vem avsändaren var, ja då var avsändaren förmodligen jäkligt luddig. Det är farligt att vistas i en värld där alla tänker som en själv.

Emma_berghsEmma Karlsson, tidigare student inom Berghs program Strategisk kommunikation:

Som många andra säkert säger: bolla med andra! Både folk från branschen och kompisar eller familj. Och våga lita på dig själv. Jag bollade nästan inte med någon och jag var så otroligt nervös och helt i blindo på om jag ens var på rätt väg. Jag visste ju ingenting om någonting kändes det som. Nu gick det ju bra men jag tror absolut att jag hade sparat lite på mitt eget psyke om jag hade utnyttjat hjälpen som går att få om man bara frågar. Och framförallt, tro på dig själv!

Julia Andersén, tidigare student inom Berghs program Produktions­ledning:

Lägg ner tid på arbetsprovet!  Ha människor att bolla med, men gör din grej.  Besök kanske en reklambyrå innan/under tiden du skriver arbetsprovet. Prata med någon som jobbar som det du i framtiden vill jobba med, följ med den på jobbet, få inspiration.

Louise_berghs_mobergLouise Moberg, tidigare student inom Berghs program Art Director:

Sitt inte ensam med arbetsproverna utan våga be om råd och testa dina idéer på andra. Inspireras av reklamkampanjer som du gillar men våga tänka nytt och göra det som känns bra i magen. Oftast är de bästa idéerna de enkla så krångla inte till det.

Per Frykebrant, tidigare student inom Berghs PR-program:

Börja i tid så att du har råd att koppla bort det i perioder. Lita inte på att den första idén nödvändigtvis är den bästa utan utmana den. Glöm inte bort att ta in utomstående för att testa din idé – en mormor, en kompis eller någon från branschen. Gå med i arbetsprovsgruppen på Facebook eller kontakta gamla eller nuvarande Berghs-studenter för att bolla arbetsprov och tankar om utbildningen.

Stephanie W Godée, tidigare student inom programmet Digital Design & Strategy:

Vi kör tre snabba:

1. Gå med i Facebookgruppen Enter Berghs 2021

2. Kreativ prestationsångest? Check this out! https://vimeo.com/85040589

3. Ge allt! Gå inte på första idéen! Våga fråga om feedback!

Hannah Gustafson, tidigare student inom Communication Design:

Mitt bästa tips är att för sig själv formulera varför man vill gå på Berghs och låta det svaret vara vägledande för hur man löser arbetsprovet. Låt din personlighet ta plats!

Karim_berghs_WalldenKarim Wallden, tidigare student inom Berghs program Strategisk kommunikation:

Först och främst, våga sök! Berghs behöver fler som tänker olika! Tänk igenom vad som motiverar dig och ge allt. Våga fråga om en second opinion och var inte rädd att fråga folk som inte är i branschen. Förstår din familj eller dina vänner inte dina tankar så kan det vara värt att tänka ett steg längre, det är oftast dem du ska kommunicera med i slutändan. Väl på Berghs så kom ihåg att du kan lyckas ensam men det är teamet som gör det tillsammans. Det kommer ta dig långt oavsett vad du bestämmer dig för att göra.