Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Copywriting – mer än att bara skriva

post-it

Caroline Bjuvensjö är kravanalytiker på ett IT-företag och en av alla de som läst en kurs i Copywriting på Berghs. Här berättar Caroline hur det var att plugga på distans, om valet av kurs och vad hon har fått med sig.

Skrivet av Anette Hamel
Oktober 24, 2019

Caroline Bjuvensjö

Hej Caroline! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Caroline Bjuvensjö, är 25 år gammal och bor i Nacka utanför Stockholm med sambo och snart en liten son som är beräknad till mitten på november. Jag jobbar som kravanalytiker på IT-tjänsteföretaget EVRY, där jag förenklat beskrivet översätter verksamhetskrav hos kund till systemkrav för utvecklarna. Jag har en utbildning i Marknads­kommunikation och IT i grunden och visste tidigt att jag ville jobba med kommunikation på ett eller annat sätt.

Vilken kurs läste du hos oss och varför valde du denna?

– Jag läste distanskursen Copywriting Start under hösten 2018. Jag har haft ett stort skrivintresse ända sedan jag var liten, men har väl aldrig riktigt kommit underfund med vad jag ska göra av det. När jag påbörjade min utbildning så var tanken att på sikt jobba med reklam, men så blev det inte. Jag har bara hört bra om Berghs och satt av en slump och klickade runt bland kursutbudet dagen innan sista ansökningsdag när jag snubblade över Copywriting Start. Det verkade jätteroligt och jätteläskigt, samtidigt som en åttaveckorskurs verkade som ett överkomligt åtagande, så jag skickade in en ansökan innan jag hann ändra mig.

Vad fick du med dig från kursen?

– En aha-upplevelse som jag tog med mig var att copywriting handlar om en massa andra saker än om att skriva. Det är förstås en del av det, men mycket handlar om att ha ett allmänt intresse för människor tillsammans med någon slags känsla inför sin samtid – vad händer i världen, vad pratar folk om just nu, osv. Den rent psykologiska aspekten av hur man når ut till människor, vad som fångar deras uppmärksamhet och vad som inte gör det, utgör en väldigt stor del av jobbet.

– Jag har också lärt mig att kreativitet inte nödvändigtvis är något man föds med utan att det i hög utsträckning är något som kan tränas upp. Jag har aldrig betraktat mig själv som någon direkt idéspruta, så jag funderade mycket över den biten när jag ansökte. Nu vet jag att det snarare handlar om att hitta kreativa strategier som fungerar för en och att lära sig identifiera de omständigheter under vilka man oftast får de bästa idéerna.

Hann du med att plugga samtidigt som du jobbade heltid?

– Jag var ganska inställd på att det kunde bli tufft att läsa en kurs parallellt med ett heltidsjobb, men märkte snabbt att jag inte kände något motstånd överhuvudtaget inför att sätta mig med uppgifterna. Tvärtom såg jag fram emot det, även då det innebar sena kvällar och upptagna helger.

Hur var det att plugga på distans?

– Det fungerade jättebra. Eftersom jag jobbade på heltid under samma period var det en förutsättning för att få ihop det. Jag upplevde onlineplattformen som väldigt lättförstådd och intuitiv att använda, och webbseminarierna gav en känsla av att man ändå träffades.

Vad tycker du var roligast eller mest intressant på kursen?

– Jag tyckte att det var roligt att få lära sig så mycket handfasta tekniker kring idégenerering och skrivande. Jag upplevde en väldigt snabb utveckling i mitt eget sätt att tänka och angripa uppgifter på. Det var också roligt att följa sina kursares utveckling och lära av varandra. Skrivande kan vara en ganska utlämnande sak att ägna sig åt, men det var jättenyttigt att läsa varandras texter och feedback och på så sätt lära av varandra.

Ylva Björnström är otroligt kunnig och det märks att hon har ett genuint engagemang i kursen. Framförallt har hon många års samlade erfarenheter inom copywriting. Det är i allmänhet jättebra att lärarna på Berghs är yrkesverksamma inom sina respektive områden, så att de inte förlorar kontakten med ämnet och branschen de föreläser om. Jag har fått väldigt bra och konstruktiv feedback som verkligen har utvecklat mig både som skribent och person, men också jättebra tips kring jobbsökande och hur man får in en fot i branschen.

Och du valde att fortsätta att studera?

– Ja, i våras valde jag att även läsa en 15 veckor lång distanskurs i ämnet, även denna på Berghs. Jag fick verkligen mersmak efter startkursen och kände direkt att det var ett spår som jag ville fortsätta på, så för mig var det ett perfekt tillfälle att få fördjupa mig ytterligare.

Vill du också gå en kurs på Berghs?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

Välj här!

Har du något studie- eller karriärtips du vill dela med dig av?

– Gör något du tycker är roligt, även om det verkar smalt eller om vägen dit känns lång. Att pyssla med sådant som man genuint gillar och har en naturlig fallenhet för är ett riktigt bra utgångsläge om man vill bli duktig på någonting.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?

– Jag försöker hålla mig uppdaterad på LinkedIn och hänga med på vad gamla kursare pysslar med och människor i branschen som inspirerar mig. Om du är intresserad av en introduktion i copywriting kan jag varmt rekommendera boken ”Sälj det med ord” av Mattias Åkerberg och Christer Wiklander, den är riktigt bra. Att läsa i största allmänhet är faktiskt enligt min erfarenhet ett bra sätt att hålla igång sitt eget språk och skrivande på.

Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.