Dialog är utmärkt lärande

Tips om hur du får till en dialog i klassrummet

Syfte: Strukturera lektionen så att alla kommer till tals och maximera lärandet

VARFÖR ÄR DIALOG SÅ VIKTIG?

Dialog är ett sätt att skapa mening.
Dialog ger nya perspektiv.
Dialog underlättar delaktighet och samsyn.
Det är lättare att ta ansvar för något man har haft en dialog om.

Ditt uppdrag under lektionen/kursen är att öppna och inleda, leda och tidsanpassa, summera och avsluta. Tänk gärna i de tre stegen att du ska inleda, genomföra och avsluta lektionen.

Det är lärarens ansvar att stödja deltagarna så att så många som möjligt kommer till tals. Vissa personer är av naturen mer tystlåtna och andra riktiga pratkvarnar. Därför behöver läraren skapa bra förutsättningar för alla. Ett tips är att så tidigt som möjligt genomföra en introduktionsövning, så att allas röster har hörts en gång. Ett annat tips är att sätta spelregler för lektionen, ”att lyssna är lika viktigt som att prata”, eller ”allas röster ska höras på den här lektionen”. Du kan medvetet ställa fler frågor till den mer tystlåtna.

Variera sättet ni har dialog på under lektionen. Låt deltagarna reflektera tyst själva, sitta två och två i bikupor, diskutera i lite större grupper och prata inför hela gruppen. Det gör att alla kommer till tals, vilket ökar känslan av delaktighet och ansvarstagande.

En duktig lärare är ständigt lyhörd till vad som händer i gruppen. Synliggöra, involvera och lyfta fram det som sker i dialogen är viktiga färdigheter.