Julia Davidsson

Gör?

Produktägare på Avanza

Bakgrund

Jag startade som första UX-designern på ett bolag som jobbade med mobilbetalningar. Några år senare blev jag konsult och har jobbat både med enskilda projekt eller helt uthyrd till en kund. Några exempel är TV4 & Cmore, Telia och Apoteket. Sedan två och ett halvt år är jag nu tillbaka på ett produktbolag, nämligen Avanza.

För några månader sen bytte jag, efter 10 år som UX-designer, roll till att bli produktägare. Att bygga intuitiva tjänster för våra kunder är fortfarande en av mina viktigaste uppgifter. Jag skissar (nästan) inte några gränssnitt längre men nu använder jag mitt designkunnande för att leda produktutvecklingen i teamet på ett insiktsdrivet och användarcentrerat sätt.

Jag har pluggat Teknisk Design på Chalmers. När jag började där 2006 så fanns det inte smart phones på det sättet vi känner dom idag, och jag trodde att jag skulle jobba med design och utveckling av fysiska produkter. Men med mitt första jobb så gled jag in i den digitala världen och det är jag väldigt tacksam för. Allt jag hade lärt mig om hur man sätter människan i centrum och jobbar för att förstå verkliga behov är precis samma om man jobbar med fysiska eller digitala produkter. Den stora skillnaden med tjänster och digitala produkter är att ”tillverkningsprocessen” är mer flexibel, ofta snabbare och tillåter anpassningar över tid. En tjänst är alltid en levande produkt på så vis. Det tycker jag är jätteroligt.

Vad inspireras du av?

Människor. Kollegor, vänner, familj, sådana som jag hör eller läser om.

Har du någon hobby/vad gör du på fritiden?

Jag och min man har ganska nyligen blivit stugägare, så vi är en del i trädgården där. Annars gillar jag att sjunga och att lyssna på livemusik.

Varför valde du att bli kursansvarig på Berghs?

När jag fick frågan om att bli kursansvarig på Berghs tackade jag ja direkt. Det känns otroligt spännande att på ett strukturerat sätt dela med mig av mina kunskaper inom gränssnitt och UX design. Det jag ser mest fram emot är att möta studenterna (digitalt) och den dialogen vi kommer att ha. Både kring innehållet i kursen och vad de tycker att de behöver få med sig in i sin arbetsvardag, men även om alla de frågor och samtalsämnen som jag inte vet om förrän vi sätter igång och lär känna varandra.

Julia Davidsson

Ansvarig för distanskursen Gräns­snitts­design/UX på Berghs