Frida gick en framtidskurs för nyfikna kommunikatörer

Frida Hallström är Kommunikations- och marknadsansvarig på Almi Väst. Efter kursen AI för kommunikatörer använder hon dagligen AI som strategiskt bollplank, innehållspartner och researchverktyg. Här berättar Frida mer om sitt jobb och vad hon fick med sig från studetiden på Berghs.
Hej Frida! Vem är du och vad jobbar du med?
– Jag heter Frida Hallström och arbetar som kommunikations- och marknadsansvarig på Almi Väst sedan 2022. Vi har kontor på 4 orter i Västra Götalandsregionen och jag utgår från Göteborg. Almi erbjuder lån, riskkapital och affärsutveckling till företag som vill växa – oavsett om det handlar om att starta, utveckla eller ställa om.
Här arbetar jag både strategiskt och operativt för att positionera Almi som en relevant och inspirerande partner för företagare. Jag ansvarar för allt från kampanjer och content till nyhetsbrev och event. Tidigare drev jag eget produktionsbolag inom film och digital närvaro, och har även erfarenhet från rekrytering och kundutveckling. Jag trivs bäst där kreativitet, kommunikation och affärsnytta möts och förstärker varandra.
Under våren 2025 gick du kursen AI för kommunikatörer på Berghs. Vad var det som fick dig att söka denna kurs?
– Jag är väldigt nyfiken av mig och såg AI som nästa naturliga verktyg i min kommunikatörsverktygslåda. Jag ville förstå på djupet hur AI kan hjälpa mig att arbeta smartare, skapa mer relevant innehåll och frigöra tid för det som verkligen gör skillnad.
Vad fick du med dig från kursen?
– Otroligt mycket! Jag har fått verktyg som ChatGPT-4o, Midjourney, Image Generator Pro, Perplexity och Sora att jobba med – men också ett nytt tankesätt. I min slutpresentation visade jag till exempel hur jag skapade en hel presentation i Gamma med hjälp av AI på bara 30 minuter, inklusive talmanus skrivet i ChatGPT 4o.
Ett av de mest oväntade och användbara resultaten var när jag genererade en AI-bild med “Almi LinkedIn Crew” – 8 superhjältar i Almis färger som på första försöket matchade både målgrupp och tonalitet.
Hur var läraren?
– Vår kursledare Angelika Strandberg var fantastisk. Hon lyckades få oss att känna oss både trygga och modiga inför allt det nya – med massor av konkreta exempel, verktyg och energi. Det var tydligt att hon både kan ämnet och vet hur man inspirerar.
Vad tycker du var roligast eller mest lärorikt under dessa kursveckor?
– Att bygga en content-pipeline med AI! Jag lärde mig hur jag kunde gå från idé till färdigt inlägg på mindre än 15 minuter – copy via ChatGPT , träffsäker rubrik via min egna GPT Headline Punsch (som jag skapade under kursen) och bild via Image Generator Pro. Det kändes både häftigt och otroligt användbart i mitt dagliga arbete.
Hur var det att plugga på distans?
– Smidigt, tillgängligt och inspirerande. Första tillfället satt jag faktiskt i Carcassonne, Frankrike, uppkopplad i bilen, då jag var på bilsemester i Europa. Funkade kanon! Kursen var pedagogiskt uppbyggd och jag kunde direkt testa verktygen i mitt riktiga jobb – vilket gjorde att allt kändes väldigt relevant.
Hur har du efter kursen fått användning av det du lärde dig?
– Jag använder dagligen AI som strategiskt bollplank, innehållspartner och researchverktyg. I min plan framåt har jag bland annat avsatt 30 minuter i veckan för att experimentera med AI och fortsätta lära mig – samtidigt som jag utforskar hur AI kan användas till exempelvis automatiserade marknadsbeställningar internt.
Hur kan en dag på ditt jobb se ut?
– Det är en mix av att skapa kampanjer, skriva artiklar, skicka nyhetsbrev, mäta konvertering, producera content för sociala medier, planera event, koordinera med kollegor – och ibland flyga drönare! Jag använder AI för att strukturera mina arbetsdagar, brainstorma rubriker på spårvagnen hem eller effektivisera kampanjflöden.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att jag får kombinera kreativitet och strategi, jobba med innehåll som gör skillnad för företagare – och samtidigt vara en nyfiken problemlösare som får utforska ny teknik och nya format.
Och vilka är utmaningarna?
– Tiden! Det finns alltid fler idéer än timmar. Men AI har verkligen blivit ett sätt att skapa mer värde – med mindre stress.
Var hämtar du inspiration?
– Poddar, nyhetsbrev, kreatörer på LinkedIn – och genom att testa själv. Jag tror på att vara i ständig rörelse och att våga skapa även innan allt är perfekt.
Har du något karriärtips du vill dela med dig av?
– Våga visa vad du kan – och våga lära nytt. AI förändrar branschen just nu, men det mänskliga perspektivet är fortfarande vår superkraft.
Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?
– Sök! Det här är inte en kurs bara för tekniknördar – det är en framtidskurs för nyfikna kommunikatörer. Du kommer att lära dig massor, få nya perspektiv och upptäcka hur AI kan bli din bästa kollega.
Fotograf: Karolin Chambel
Relaterade artiklar
Från operativ till strategisk – så förändrade kursen Villes arbetssätt
Ville Engberg jobbar på Voice of the Ocean. På distanskursen Strategisk kommunikation fick han både en verktygslåda och värdefulla kontakter.
Så får du kollegorna att få upp ögonen för internkommunikation
Internkommunikation gör skillnad – men hur får vi fler att förstå det? Här är Jenny Forss tips.
Hållbarhetskommunikation som funkar – från fakta till handling
Problemet är i regel inte hållbarhetsarbetet i sig – utan hur vi kommunicerar det. Helena Björklund och Olof Gränström hjälper oss att förstå mer.