Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Digital Design gav Cecilia en ny verktygslåda

Cecilia.Öhlin

Cecilia Öhlin arbetar som grafisk formgivare på den egna designbyrån Mellgren Design AB. Hösten 2019 gick hon den 12 veckor långa utbildningen Berghs Upgrade – Digital Design. Här berättar Cecilia om tiden på Berghs, vem utbildningen passar för och vad hon har fått med sig.

Hej Cecilia! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Cecilia Öhlin och är grafisk formgivare/Art Director på designbyrån Mellgren Design, som jag drivit sedan 2005. Som AD och grafisk formgivare jobbar jag brett inom design, med allt ifrån logotyper och varumärkesidentiteter till företagspresentationer och webbdesign. Jag är utbildad inom grafisk design, reklam och illustration på Berghs, Beckmans och Forsbergs. Berghs har jag återvänt till flera gånger, nu senast i höstas då jag gick den tre månader långa heltidsutbildningen Berghs Upgrade – Digital Design.

Vad var det som fick dig att söka till just denna utbildning?

– Grafisk design har jag jobbat med, och utvecklats inom, under snart två decennier men för att få en ökad förståelse för vad som är möjligt att göra i digitala designprojekt sökte jag mig till utbildningen. Jag ville också lära mig Sketch, After Effects, hur man modererar och strukturerar workshops och få förståelse för hela UX- och UI-världen.

Hur var lärarna?

– Lärarna har varit väldigt bra och engagerade! Jag tycker de kompletterade varandra väl genom sina olika kompetens- och kunskapsområden. Vi hade också en nära relation och bra kontakt under hela resan. Lärarna var hela tiden utmanande och förväntade sig en hög nivå av oss elever och man kände därför att man ville göra sitt yttersta. Vår klass var väldigt ambitiös med många duktiga formgivare som bidrog till att man ville göra genomtänkta och kreativa lösningar.

Vad har du fått med dig från utbildningen?

– En huvudlärdom handlar om vikten av att göra en grundlig analys av nuläget, research som sen mynnar ut i en tydlig bild av vad designen ska fokusera på. Jag har också lärt mig Sketch och att genomföra workshops. UX området var helt klart lärorikt; att förstå kundens behov, göra research och ta reda på fakta innan designfasen. Sen fick jag grundkunskaper i After Effects och har lärt mig göra rörliga vinjetter t.ex. Jag har också fått många kompisar som jag har fortsatt kontakt med och som jag också gjort några jobb tillsammans med, bland annat en designworkshop för ett researchföretag inför en rebranding av deras varumärke.

Vad tycker du var mest intressant/lärorikt på utbildningen?

– Alla spännande föreläsare, att få lyssna till och inspireras av drivna personer inom UX och UI. Jag tyckte också om att ha riktiga projekt att jobba med. Det gjorde att man lättare fick med sig ny kunskap och fick ta del av verkliga case. Sedan var det väldigt lärorikt att få kunskap om hur man gör ett grundligt förarbete med analys och strategi, som därefter tas ut i digital design.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Jag har helt klart fått en ny och förbättrad verktygslåda. Nu skissar jag obehindrat i Sketch och har gjort olika hemsidesprojekt för kunder. Jag känner mig trygg med att designa för digitala medier. Just nu håller jag på med ett större varumärkesarbete som inkluderar webbdesign för en större destination som ska lanseras inom kort, och som jag tidigare nämnt, förståelsen för hela processen från research till design är något jag verkligen tar med mig i mitt arbete framåt.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Jag arbetar hemifrån (även innan Corona) och sköter alla kontakter via telefon och mail. Jag har många trogna kunder som återkommer och jag älskar friheten att vara egen och bestämma över min tid och mina uppdrag. Sen är jag oerhört tacksam över att kunna leva på min passion: grafisk- och digital design.

Vilken utbildning passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av utbildningar inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både heltids­utbildningar samt långa och korta kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

Hitta rätt!

Vad är du mest stolt över i din karriär?

– Jag är mest stolt över att jag lyckats driva min egna byrå i snart 20 år och lyckats förena det med ett familjeliv. Jag är tacksam över alla kunder jag fått samarbeta och utvecklas tillsammans med och alla spännande uppdrag jag fått möjlighet att vara en del av.

Finns det något som du har ångrat?

– Kanske att vara mer uthållig, inte vara så snabb i handling, utan reflektera och fundera lite extra innan man fattar beslut som kommer påverka ens framtid. Jag hade velat plugga design utomlands – jag har alltid jobbat hårt och varit ambitiös. Jag skulle själv gett mig lite mer tid för resor och kanske ”lekt” lite mer och testat på fler saker innan jag började arbeta.

Hur hittar du en bra balans mellan arbete och privatliv?

– Det har jag lärt mig med åren. Men visst kan det vara utmanande att som småbarnsförälder vara inne i stora och viktiga kundprojekt. Det jag själv gjort genom åren är att sträva efter att ha en så rak och ärlig kommunikation som möjligt med mina uppdragsgivare, så man snabbt kan reda ut saker vilket oftast leder till balans. Sen har jag alltid sett till att träna mycket; jag springer och spelar tennis, det håller kroppen och knoppen i trim.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet?

– Jag är nyfiken och läser böcker, tidningar, går på utställningar, träffar andra kreativa och kloka människor som berikar mig. Sen går det åt mycket tid på Pinterest, Behance och Instagram. Jag gillar att titta på serier och köper gärna magasin – jag älskar fortfarande att fysiskt få bläddra och inspireras.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna utbildning?

– Det är en ynnest att förkovra sig. Otroligt lyxigt att få ge sig själv en kunskapsboost, samtidigt som man träffar likasinnade som man lär sig av och utbyter kunskaper, kontakter och erfarenheter med. Jag tycker att det är en fördel om du har jobbat en längre tid som formgivare för att förstå och kunna tillgodose dig all kunskap och förstå föreläsarnas och elevernas erfarenheter.

Här hittar du mer information om Berghs Upgrade-formatet. Vill du läsa om andra personer som har läst på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.