Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Vicky är Berghsstudenten som gör karriär i Kalifornien

För första gången på tre år är Vicky Inoue och hälsar på i hemstaden Stockholm. De senaste åren har hon bott i både New York och San Francisco och satsat helhjärtat på sin copykarriär. Hur hamnade hon egentligen på eftertraktade byråer och varumärken som Droga5, AKQA och Apple? Här är Vickys berättelse.

Skrivet av David Lindh
Oktober 30, 2018

Hur hamnade du i San Francisco?

Jag började på Berghs Bachelor-programmet i Stockholm och läste grundterminen. Och då hade jag redan en kandidat sedan innan. När det sedan var dags för att fortsätta studierna på någon av partnerskolorna så var det i San Francisco som den inriktningen som jag brann för mest fanns - Advertising & Copywriting. Vanligtvis läser man vidare på sin Bachelor, men jag fick möjlighet att läsa en master istället! Då var det bara att packa väskorna.

Hur kommer det sig att du sökte till Berghs Bachelor?

Drömmen var att plugga på Berghs och bli Copywriter. Det var det enda jag ville just då! Egentligen hade jag ingen tanke på att åka utomlands, men när jag såg att möjligheten fanns så tänkte jag, varför inte?

Hur hamnade du på Apple?

Jag blev rekommenderad till en praktik av min copy-lärare. Samma sommar började jag ett internship som Interactive writer på Apples Interactive team. Jag jobbade då mest med texter för sektionen retail, täcker kommunikationen på Apples sidor där man handlar produkter: apple.com, Apple Store App och mycket av mailkommunikationen från Apple. Där var jag under sommaren och det var något av det roligaste jag har gjort! Det kändes nästan overkligt att få jobba där då. 

Vad var den största utmaningen?

Apple är supermåna om sitt varumärke, vilket också innebär att de vet precis hur de vill ha det. Som kreatör och peppad student var det svåraste att inte försöka vara "för ambitiös", att alltid göra det roligt och smart. Apple kan vara så konsekventa och tydliga i sin kommunikation just för att allt är styrt i minsta detalj. Allt är också så sjukt genomarbetat, jag jobbade till exempel på en rubrik i tre månader.

Utöver Apple har du jobbat på Droga5 i New York, berätta lite om det?

Efter mitt internship på Apple så plugga jag klart mitt sista år och försökte under hela tiden att komma tillbaka till Apple, men det var jättesvårt. Jag gjorde först ett till internship på byrån Edelman i San Francisco och efter det fick jag kontakt med Droga5, som erbjöd mig ett internship i New York. Jag fick jobbet på torsdagen och på började måndagen därpå. Det är den snabbaste flytten jag någonsin har gjort! I New York var det ett helt annat tempo än i San Francisco, det var så himla intensivt. Alla jobbade nio till nio. Där hann jag bara vara några månader innan jag via AKQA blev erbjuden att komma tillbaka till Apple! Och där jobbar jag nu och trivs superbra.

Du är bara 27 år gammal men har redan hunnit med så mycket! Vad är dina framtidsplaner?

Efter att ha jobbat på både byråer och varumärken så har jag upptäckt att jag bäst med att jobba inhouse! Byråer är väldigt stressigt och inte heller så långsiktigt, även om det är lärorikt och varierat. Drömmen hade vart att vara på nåt stort varumärke inom tech, helst i LA! Att ta mig till Los Angeles och bo där är mitt nästa mål.

Har du något tips till en student som drömmer om en internationell karriär?

Gå Berghs Bachelor, till exempel! Annars kan man plugga utomlands på egen hand, det är ett supertips. Och hör av dig till kompisars kompisar eller någon du sett (kan vara online, på någon blogg eller Instagram till exempel) som jobbar i den staden eller arbetsplatsen du är sugen på och fråga ut dem om lite praktiska grejer. Men att plugga eller praktisera utomlands är en grymt bra början tycker jag.