Introduktion till Canvas

Här kan du som kursdeltagare se hur du använder Canvas.

Välkommen till Berghs korta användarguide för Canvas!

Canvas är Berghs LMS – eller digitala lärplattform – där allt studiematerial samlas oavsett om kursen hålls online eller i ett klassrum på skolan. Canvas finns tillgängligt online via din webbläsare, och du behöver därför inte installera någon app eller mjukvara.

I videon här ovan går vi igenom:

 1. Hur du loggar in och accepterar din kursinbjudan
 2. Hur du ställer in dina aviseringar
 3. Hur du navigerar i Canvas

Om du har specifika frågor om Canvas som inte täcks i denna video kan du alltid fråga kursens utbildningsskoordinator om hjälp!

1. ACCEPTERA DIN KURSINBJUDAN 

 • Om det är första gången du använder Canvas så måste du först skapa ett konto.
 • Det gör du via den länk som skickats till din mail. Där väljer du ditt personliga lösenord!
 • När du skapat ett nytt konto, eller om du har ett sedan tidigare, loggar du in via webbadressen berghs.instructure.com.
 • Tips! Google Chrome rekommenderas som webbläsare för bästa kompatibilitet.

Det första du ser efter att du loggat in på Canvas är din översikt (eller Dashboard på engelska). Översikten är som en samlingsplats där alla dina kurser är samlade. När du bjuds in till en ny kurs accepterar du inbjudan uppe i det vänstra hörnet.

Presentera dig gärna!

På din Canvasprofil gör du inställningar för ditt konto, lägger in ett foto och dina kontaktuppgifter. Vill du att dina kurskamrater ska kunna nå dig via din mejladress, telefonnummer eller adda dig på LinkedIn? Då är det på ditt konto, under Biografi som du skriver dessa uppgifter.

2. AVISERINGAR 

 • Aktivera aviseringar för att inte missa viktig information från din lärare!
 • Detta gör du via kontoinställningarna högst upp i huvudmenyn. Klicka på ”konto” och sedan ”Aviseringar”.
 • Här kan du välja vilka aktiviteter som ska skicka aviseringar till dig – och hur ofta.
 • Den viktigaste att ha påslagen är ”Anslag”. Vi rekommenderar att den är inställd på ”Meddela omedelbart”.

3. NAVIGERA CANVAS 

Du har accepterat kursinbjudan och aktiverat Aviseringar. Nu är det dags att titta på hur en kurs är uppbyggd! Klicka på din kurs från Översikt för att öppna den. På de flesta kurserna möts du av en startsida. Här hittar du kort information om kursen och även namnet på din lärare. När din lärare skickar ut ny information syns dessa i form av Anslag högt upp på denna sida!

För att hitta det faktiska kursmaterialet behöver du klicka på ”Moduler”. En Modul är ungefär som ett kapitel/mapp. Här publicerar din lärare dokument, videos, länkar och allt annan material.

Vissa kurser har inlämningsuppgifter som ska lämnas in. I dessa fall hittar du länken till uppgiften under Moduler. Här kan du läsa instruktionerna och ladda upp din uppgift för rättning och feedback. På Berghs tror vi starkt på öppen feedback, så beroende på kurs kan vissa inlämningsuppgifter vara synliga för alla kursdeltagare. I dessa fall uppmanas alla kursdeltagare att ge feedback till varandra.

Problem att logga in?

Kontakta support@berghs.se och/eller kursens utbildningskoordinator. Namn och e-postadress hittar du i ditt antagningsbesked.