Kursansvariga

Denna person är inte längre kursansvarig.      Här hittar du Berghs aktuella kursutbud

Anders Örtegren

Gör?

Head of R&D på digitala designbyrån Happypie.

Bakgrund

Jag läste diplomutbildningen Mediedesign på Berghs (nuvarande Communication Design) i början av detta millennium med målsättningen att bli bok- och tidningsformgivare. Tidningar som passion har över tid bytts ut med allt från logotyper och digitala interface till komplexa strategiska presentationsmodeller och facilitering av workshops. Jag drivs av problemlösning och i min roll som designkonsult arbetar jag med detta på så många olika sätt och nivåer som möjligt – både i egna projekt och som underleverantör i andras, samt som föreläsare och kursansvarig på Berghs. Jag är även medlem i Berghs pedagogiska råd som utvecklar Berghs metoder för lärande på central nivå.

Vad inspireras du av?

Jag inspireras av små eller stora problem runt om oss i livet, och de tusentals perspektiv och metoder vi kan använda för att lösa dem. Både de problem vi fortfarande har framför oss och de problem någon redan löst så att människor lever ett bättre liv på ett smart och friktionsfritt sätt.

Har du någon hobby/vad gör du på fritiden?

95% av tiden utanför jobbet tillbringar jag med mina två små barn och min fru. Övriga 5% försöker jag spendera cyklandes på stigar i skogen eller nedför berg.

Har du någon förebild?

Doug Dietz, innovationsarkitekt på GE Healthcare, var nominerad för sin design av en MRI (magnetröntgenapparat) efter 2,5 års arbete, och besökte ett sjukhus för att se maskinen i bruk för första gången. På plats väntade han sig beröm av personalen för rena linjer och nya funktioner, men han råkade istället se en skräckslagen liten flicka med oroliga föräldrar som skulle röntgas i maskinen. Han insåg att han designat ett kallt, kliniskt monster som var en skräckfylld upplevelse, inte minst för barn. Efter denna insikt ändrade han helt sitt arbetssätt och numera har han tagit fram anläggningar särskilt anpassade för barn, där både maskinen och rummen är målade som piratskepp, rymdraketer och ubåtar, där den redan utsatte lilla patienten får en mycket bättre chans till en positiv vårdupplevelse.

Har du något bra karriärtips som du vill dela med dig av?

Ett karriärtips jag sagt till alla studenter/deltagare jag mött genom åren är att inte vara rädd för att ta kontakt med människor eller ställen du skulle vilja ha kontakt med – och att alltid följa upp de där erbjudandena om att ”hör av dig om du behöver”, som många trevliga yrkesverksamma säger i kontakt med studenter. Nästan oavsett om du behöver något, bara för att säga hej. Det är väldigt sällan sådana erbjudanden faktiskt följs upp, och självklart kan det kännas läskigt eller obekant att höra av sig till någon du aldrig eller sällan träffat, och som du kanske har respekt för – men både du själv och den du kontaktar är människor och de allra flesta människor tycker 1) att det är trevligt med någon som är intresserad och säger hej, och 2) att det är hälsosamt att äta lunch eller ta en kaffe då och då.

Varför valde du att bli kursansvarig på Berghs?

Att vara kursansvarig på Berghs innebär för mig den utmanande uppgiften att presentera nya perspektiv och verktyg kring hur vi ser på eller arbetar med kommunikationen i vårt samhälle, vilken på ett eller annat sätt är fundamentalt för oss alla som bor i det. Att få tänka, resonera, trendspana om hur detta gjorts, görs och borde göras framöver, och att utforma kurser som ger dessa perspektiv till nya generationers kommunikatörer, är det roligaste jobb jag kan komma på.

Vad vet vi inte om dig?

Älskar att vara uppdaterad. Konsumerar stora mängder podcasts, nyhetssajter och andra flöden, och vill testa alla nya modeller, tjänster och funktioner så tidigt och så omfattande som det går.

 

anders-ortegren-berghsAnders Örtegren

Är för närvarande inte kursansvarig, men föreläser regelbundet på Berghs.