Kursansvariga

Denna person är inte längre kursansvarig.      Här hittar du Berghs aktuella kursutbud

Anna Sundbaum Köhler

Gör?

Copywriter och UX Writer på Curious Mind. Jag hjälper byråns kunder och ansvarar för vårt interna UX Writingteam.

Bakgrund

Språk och datorer är min grej. Magisterexamen i språkteknologi från Uppsala universitet och ett jobb där jag skulle skapa rätt uttal i syntetiska röster fick in mig på banan. Det här var långt innan Alexa, Siri och Google Assistant. Dessutom har jag ett par års studier i italienska Bologna och Genua som följdes av fem roliga och lärorika år som översättare. Skrivandet och mitt stora språkintresse tog mig sedan till marknadsavdelningen på Babybjörn. Utöver en massa copywriting och globala reklamkampanjer var jag med och initierade företagets arbete med Content Marketing. Vi skapade ett föräldramagasin på sex språk - något som inte hade varit möjligt utan kursen i Content Marketing som jag och min kollega gick på Berghs! Jag har de senaste åren jobbat med digital kommunikation och speciellt UX Writing på contentbyrån Curious Mind.

Vad inspireras du av?

Mina två söner. Jag får faktiskt idéer jag använder i jobbet från barnen när det gäller att använda klarspråk och kommunicera inkluderande och tillgängligt. Det är lärdomar som inte går att läsa sig till.

Har du någon hobby/vad gör du på fritiden?

Läsa, vin och musik - helst på nördnivå. Dessa tre intressen passar dessutom riktigt bra ihop.

Varför valde du att bli kursansvarig på Berghs?

Jag har själv utvecklats tack vare att andra personer generöst delat med sig av sitt kunnande. Nu som kursansvarig är det min tur att få dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter som specialist. Jag tar gärna chansen att lära ut när det känns meningsfullt: jag har undervisat i svenska som andraspråk, just nu föreläser jag i min yrkesroll och på fritiden tränar jag ett gäng unga gymnaster. Så valet var enkelt. Jag vill att kursdeltagarna ska känna samma sak som jag själv gjorde när jag gått kurser på Berghs: “Jag kan också göra det här!”

Har du någon förebild?

Pappa. Att ha en förebild i närheten var speciellt viktigt att när jag drev eget företag och behövde tänka stort och våga. Han lämnade vid en viss tidpunkt sitt vd-jobb för att starta eget; han är alltid generös och väljer att se möjligheterna. Sedan verkar han alltid otroligt intresserad av det han sysslar med - det är något att ta efter!

Berätta om ett (roligt) minne från Berghs!

Vilken ögonöppnare Berghs kurs Content Marketing var för mig. Jag fick kunskaperna och modet jag behövde för att sätta igång. Jag minns att jag och min kollega Charlotte kom tillbaka till jobbet efter kursen med känslan: “Vi kan också göra det här!”

Har du något bra karriärtips som du vill dela med dig av?

Lägg mycket tid på saker du tycker är roliga och leta upp några som vill haka på eller dela upplevelsen. Då mår du bra och får ett gediget nätverk som förstår dig och säkert backar dig när du behöver det.

Dold talang?

Korsord. Jag löste ofta tillsammans med min mormor när jag var liten och vårt generationsöverskridande ordförråd var oslagbart. Under mina år som översättare har jag sedan samlat på mig massor av synonymer, ordlekar och idiom.