Kursansvariga

Denna person är inte längre kursansvarig.      Här hittar du Berghs aktuella kursutbud

Johan Sandberg

Gör?

UX och visuell designer på Rebel & Bird.

Bakgrund

Jag är född och uppvuxen i Stockholm. Efter att först ha jobbat på ett tryckeri – för att senare få jobb på en liten reklambyrå parallellt med att jag gick på Berghs, bestämde jag mig för att flytta till San Fransisco. Jag var helt inställd på att bli reklamformgivare och läste Visual Communication and Design i 4 år, men jag hann även intressera mig för och plocka på mig en hel del kurser inom både Interactive and Multimedia Technologies samt Photography and Digital Imaging. De senaste 10 åren har jag jobbat uteslutande digitalt med design, interaktion och användarupplevelser på olika byråer runt om i Stockholm.

Vad inspireras du av?

Jag är ganska nyfiken av mig så nya miljöer och observationer brukar få igång inspirationen. Det kan vara allt möjligt - arkitektur, typografi, konst, illustration, mönster, ljus, färg, film, foto eller naturen. Allra bäst fungerar det om jag går eller springer.

Har du någon hobby/vad gör du på fritiden?

Jag älskar musik och film så det brukar bli en hel del konserter, festivaler och biobesök.

Har du någon förebild?

Min förebild är min farfar. Farfar var ingenjör men även en flitig konstsamlare och tillika amatörmålare. Mitt tidigaste minne av honom är hur han lärde mig att göra en konstruktionsritning med hjälp av linjaler i olika former och vinklar, och pennor i olika färger. Jag minns hur vi gick in på alla delar med otrolig målmedvetenhet, noggrannhet och detaljrikedom. Den fascinationen jag kände där och då över att jag kunde rita något som skulle kunna gå att bygga och faktiskt fungera har följt med mig. Även om det kanske föll i glömska och låg i mitt undermedvetna i många år.

Det kanske började med en konstruktionsritning, men att förstå de bakomliggande komponenterna som skapar användarupplevelsen är idag kärnan i mitt jobb. Jag tror inte det är en slump att jag idag jobbar som UX-designer. När väl den tanken slog mig kändes kopplingen solklar, och jag tänker ofta tillbaka på den där sommareftermiddagen i farfars arbetsrum som vi ägnade åt att konstruera en ångmaskin.

Vad är det roligaste med att föreläsa på Berghs?

Att se hur deltagarna börjar tänka annorlunda och hjälper varandra växa. Men även att få reflektera över sig själv - om jag lever som jag lär med andra ord.

Vad vet vi inte om dig?

Jag samlar på kameror med en förkärlek för plastiga mellanformatare.

 

Johan.Sandberg.BerghsJohan Sandberg

Är för närvarande inte kursansvarig, men föreläser regelbundet på Berghs.