Kursansvariga

Denna person är inte längre kursansvarig.      Här hittar du Berghs aktuella kursutbud

Jonas Hellström

Gör?

Driver egna designbyrån Jonas Hellström D+AD sedan 2017.

Bakgrund

Jag kommer ursprungligen från Göteborg, men flyttade till Stockholm 2000 för att plugga grafisk design på Forsbergs Skola. Efter avslutade studier så var hela branschen i gungning och det fanns inga jobb på några byråer pga uppsägningar m.m. Mitt i allt det här så valde jag och tre kurskamrater att starta egen byrå, som vi döpte till Lobby Design. Vi gick från helt gröna nyexade designstudenter till att bli Sveriges Bästa Byrå 2005. Efter några år med Lobby, kände jag dock att jag ville testa att vara anställd på en lite större byrå och gjorde switchen 2008 till Amore Brand Identity, som då var en av Sveriges främsta byråer inom förpackningsdesign.

Under åren på Amore steg jag i hierarkin och var de sista åren Design Director. På Amore har jag designat väldigt många produkter som du garanterat haft i din varukorg och på ditt matbord. Jag blev kvar på Amore fram till 2017 då jag valde att satsa helhjärtat på en egen byrå, för att kunna variera mina uppdrag mer och fokusera mer på typografi, böcker, magasin och såklart även förpackningsdesign. Jag har också varit återkommande lärare på Forsbergs Skola under åren 2010–2017, där jag undervisade i visuella identiteter, förpackningsdesign och normer och jämställdhet inom design & reklam. Har också suttit i några designjurys under åren, både i Sverige och Norge.

Vad inspireras du av?

Jag inspireras av ambition och företagsamhet. Med det kommer man långt. Att ha ett mål och kämpa för det, och också nå det, det tycker jag är inspiration i sitt esse. Sedan inspireras jag såklart av bra typografi och kunskaper inom det grafiska som jag inte själv besitter – det inspirerar mig till att vilja lära mig det och utveckla mig själv.

Har du någon hobby/vad gör du på fritiden?

Musiken är min absolut största ”hobby”. DJar fortfarande regelbundet, drev musikbloggen Tracasseur under många år och driver nu egna skivbolaget NBDM. Utöver det så har jag de senaste åren gått och snöat in mig på naturvin och beställer hem mycket roliga drycker. Att vandra i naturen är också något jag gör när jag har tid.

Varför valde du att bli kursansvarig på Berghs?

Jag har ju verkligen saknat att undervisa nya talanger sedan jag slutade undervisa på Forsbergs 2017. Så när jag fick gästföreläsa på Berghs under både 2020 och 2021 väcktes den tanken igen. Så när Berghs frågade om jag ville bli kursansvarig var det ingen tvekan. Jag hoppas kunna tillföra något med min erfarenhet om just med förpackningsdesignen och typografin, men det jag hoppas kunna lyfta är just normerna och jämställdheten, och att få in det i elevernas tankar redan från början.

Har du någon förebild?

Min mamma och pappa, som alltid stöttat och supportat mig i mitt val av att vilja bli designer och att flytta från dem, långt bort till Stockholm. Under åren har de också fått vara stolta föräldrar, då det ändå gick ganska bra till slut efter några stapplande steg i en distanskurs innan flytten.

BHar du något roligt minne från Berghs som du vill dela med dig av?

Jag har flera roliga minnen från Berghs, då jag har varit på flera slututställningar inne på Sveavägen och även anställt några duktiga junior designers från Berghs. Annars är ju senaste gästföreläsningen lite rolig, då det bara blev två elever på plats pga covid, men jag och den andra läraren och de två eleverna ändå hade en väldigt rolig eftermiddag och pratade på om design och annat.

Har du något bra karriärtips som du vill dela med dig av?

En välarbetad och stark portfolio är alltid det första jag som erfaren designer tittar på. Om den är bra, då läser jag CV och personligt brev. Välj också hellre ut få jobb som är riktigt bra än för många arbeten som inte är lika bra. Och var ambitiös och ansträng dig, det märks direkt om någon är intresserad och vill lära sig och utvecklas.

Vad vet vi inte om dig?

Jag har spelat skivor på en av Europas största och bästa festivaler Exit två gånger inför en crowd på cirka 1000 personer.

Jonas.HellströmJonas Hellström

Ansvarig för distanskursen Grafisk design tillsammans med Christina Breeze.