Kursansvariga

Denna person är inte längre kursansvarig.      Här hittar du Berghs aktuella kursutbud

Mustafa Sherif

Gör?

Urban Planner & Marketing Strategist på AFRY. Jag jobbar med stadsplanering med fokus på den sociala aspekten. De flesta av mina projekt är medborgardialoger, dialoger med barn, platsutveckling och medskapande processer, strukturplanering, utveckling av metoder och strategier för att omvandla "städer för bilar" till "städer för människor".

Jag poddar också! Jag startade min egen internationella podcast Urbanistica. Podden handlar om hur vi kan planera och gestalta smarta och levande städer. Urbanistica har lyssnare från 125 länder och mer än 250 avsnitt på 3 olika språk.

Bakgrund

Jag är född i Irak och flyttade till Sverige när jag var 15 år. Min resa inom socialt hållbara städer började när jag tog min kandidatexamen inom högskoleingenjör med arkitektur från LTH. Nästa destination var mastersprogrammet i hållbar stadsplanering och gestaltning vid Kungliga Tekniska Högskolan KTH i Stockholm. Jag gjorde 7 månaders utbytesprogram i Politecnico di Milano i Italien för att studera arkitektur och stadsplanering. I Milano utvecklade jag mina färdigheter inom arkitektur, stadsplanering och design för människa. Jag reste till olika städer i Europa för att utforska städer ur en kulturell, stadsplanerings- och designsynpunkt. Jag brinner för storytelling, jobbar som co-coach på TEDx och startade en internationell podcast för att bjuda in gäster och berätta historier om hur vi kan planera och gestalta smarta och levande städer. Har jobbat snart 5 år med medskapande processer med fokus på medborgares perspektiv i stadsutveckling.

Vad inspireras du av?

Jag får mycket energi och inspireras av mina kollegor i branschen. Jag tycker det är så inspirerande att personer från olika discipliner, bakgrund och organisationer sitter tillsammans, utbyter erfarenheter och kunskap för att lösa ett problem och rädda världen.

Har du någon hobby/vad gör du på fritiden?

Mina hobbies är att måla och fika med personer som jag inte känner, som delar med sig av intressanta historier och kunskap. Jag ser inte stadsplanering bara som ett jobb, utan även som en fritidshobby. Jag brukar göra samarbeten med andra aktiva personer inom ämnet stadsplanering. T.ex. min internationella podcast – den var en fritidshobby innan min arbetsgivare AFRY började sponsra den och jag gör den numera på arbetstid.

Har du någon förebild eller är det någon särskild person du inspireras av?

Ja, det har jag. Det är den danska arkitekten Jan Gehl. Han fick mig att börja tänka seriöst på social hållbarhet inom stadsplanering. Det var hans YouTube föreläsningar som fick mig att bli intresserad av att plugga stadsplanering och gestaltning med fokus på människan. Jag inspireras mycket av hans jobb och sättet han kommunicerar ut information. Han är rolig, ironisk och rak.

Berätta om ett roligt minne från Berghs!

När jag fick mejlinbjudan till att hålla en kurs på Berghs trodde jag att det var en spam/hack. Jag svarade ej på mejlet och raderade det. Det är en ära för mig att bidra med min kunskap och erfarenhet till att skapa en kurs på Berghs.

Har du något bra karriärtips som du vill dela med dig av?

Skapa ett LinkedInkonto. Börja sen att följa de personer som har de jobben som du är intresserad av. Engagera dig på LinkedIn och utbyt kunskap och erfarenheter. Om du tycker att du ej har tillräckligt med material och kunskap att dela med dig går det bra att du likar/kommenterar inläggen som andra personer lägger upp på LinkedIn. En like/kommentar leder till ett samtal, ett samtal leder till en fika, en fika leder till ett jobb, ett jobb leder till ett drömjobb. Det här har hänt med mig. Det är en True Story!

Vad vet vi inte om dig?

Jag gillar att vara med på event, men inte som deltagare/publik utan främst som organisatör. Jag älskar att planera upplevelser åt andra personer, stå bakom kulisserna och titta på när folk har det roligt under ett event. Jag har engagerat mig i så många event bl.a. TEDxStockholm, Gather Festival, Open House Architecture festival, Dubai EXPO, H22 City EXPO, m.fl.

Mustafa.Sherif

Mustafa Sherif