Press

Berghs rankas återigen högst bland världens ledande kommunikationsskolor

ons, 22 jun, 2016, 17:34

Cannes: För tredje gången i rad utnämns nu Berghs School of Communication till “School of the Year” i tävlingen Future Lions. Skolan hade flest studentgrupper bland tävlingens 100 finalplatser och bedöms därför hålla högst jämn kvalitet och innovationshöjd bland skolorna i de 69 länder som deltog. Totalt tävlade över 1900 bidrag. Det är femte gången för Berghs sedan tävlingen arrangerades första gången 2005. Studentgrupper från Berghs tog i år också två av fem platser på prispallen. Prisceremonin hölls idag 22 juni i Debussy Theatre, Cannes.

Varje år möts och tävlar kommunikationsvärldens toppskikt i världens största reklamfestival, Cannes Lions. I Future Lions tävlar studenter från världens ledande kommunikationsskolor. Tävlingsmoment går ut på att skapa en innovativ kommunikationslösning genom ny teknik och nya idéer: lös ett problem på ett sätt som inte var möjligt för tre år sedan. Varje bidrag bedöms i ett anonymt förfarande där juryn, som består av branschexperter från bland annat Google, inte känner till vilka studenter eller skolor som ligger bakom. Till finalplats utses de 100 bidrag med mest innovativ höjd. Den skola med flest studentgrupper på finalplatserna anses hålla högst stabil kvalitet och utnämns till årets skola, “School of the Year". I år tävlade skolor från 69 länder med totalt över 1900 bidrag. Berghs är med sina 5 utmärkelser den skola som tagit emot priset flest gånger totalt sett sedan tävlingen hölls för första gången 2006.

– Berghs imponerar på mig. De har en modell för lärande i nära samarbete med näringslivet på ett sätt som ger jobb och utmärkelsen är en kvalitetsstämpel både för skolan och för svenska företag inom kommunikation. Att Berghs utnämns till världens bästa skola betyder mycket för Sveriges anseende internationellt, säger Leif Pagrotsky, Sveriges generalkonsul i New York.

De senaste årens utveckling av Berghs koncept innebär inkludering av ny teknik, designtänkande, digitala affärer, agila processer och strategins roll inom modern reklam och PR. Detta kopplat till Berghs tradition av hantverksfokus inom kommunikationsyrkena. Modellen bygger på nära samarbete med näringsliv och yrkesverksamma vilka utgör lärarbasen för utbildningar inom strategisk kommunikation, PR, art direction, copywriting, digital strategi och kreation, samt produktions­ledning. Metodiken är “action-based learning”, praktisk övning i att lösa kommunikationsutmaningar genom att arbeta i team med verkliga case.

– Jag är så otroligt stolt. I år fyller Berghs 75 år och att få fira med ett lejon i Cannes är en ära. Utmärkelsen är ett bevis på att våra studenter är innovativa och ledande vad gäller strategisk och kreativ höjd internationellt. Det är också ett bevis att vår tradition av att hela tiden utveckla Berghs modell verkligen fungerar där hela branschen är engagerad i att utbilda. Vårt fokus ligger på innovationsområdet, vilket gör just denna vinst extra kul, säger Camilla Wallander, vd på Berghs School of Communication.

De två studentgrupper från Berghs School of Communication som hamnade bland de fem prisvinnarna (topp 5) i Future Lions 2016 är:

Spotify Music Speaks
Musik sätter ord i ett sammanhang, lösningen låter favoritmusiken bli din språklärare.

Studenter:
Maria Lashari - Art Direction 15/17
Sebastian Brännén - Art Direction 15/17


Ikea Hållbar
Matsvinnet är en dyrbar affär för miljö och ekonomi, lösningen gör kylskåpet smartare och du slipper slänga ätbar mat.

Studenter:
Filip Myringer - Digital kreatör 15/16
Olga Lillienau - Digital kreatör 15/16
Amelie Farmer - Digital kreatör 15/16
Sofia Bleiweiss - Digital strateg 15/16
Ebba von Zweigbergk - Produktions­ledning 15/16

Tävlingen Future Lions arrangeras varje år i Cannes av AKQA, ett internationellt byrånätverk med fokus på innovation.