Press

Berghsstudenter jobbar med hållbarhet och “välmående” i årets upplaga av kursen Explore Sustainability

tors, 3 dec, 2020, 09:19

Hur kan varumärken bidra till ökat välmående i samhället, skapa värde för kunden och samtidigt driva affären genom kommunikation? Det är frågeställningen som ca 170 heltidsstudenter kommer att arbeta i kursen Explore Sustainability som sätter tydligt fokus på olika typer av hållbarhetsfrågor. Årets tema är “välmående” och studenterna kommer jobba med Axfood som kund, och mer specifikt Axfoods egna varumärken Fixa, Premier, Minstingen och Såklart. 

Explore Sustainability är en samläst kurs där alla Berghs heltidsstudenter från sju olika program tillsammans utforskar hur ett kommersiellt varumärke kan göra sina kunder nöjda och skapa gynnsamma affärer, samtidigt som det bidrar till att lösa en samhällsutmaning.

Tidigare år har studenterna utforskat hållbar livsstil, klimatutmaningar och även hur kulturområdet kan bidra till samhällsutveckling. Förra årets Explore handlade om hållbar turism och i år är det alltså dags att utforska välmående.

Årets utmaning tar avstamp i det globala hållbarhetsmålet nr 3 “Good Health and Well-Being” och utforskar hur en av Sveriges ledande koncern inom dagligvaruhandel kan bidra till ökat välmående i samhället. I kursen bidrar även stiftelsen Norrsken med inspiration samt feedback när studenterna presenterar sina idéer i slutet av kursen.

"Norrsken stöttar entreprenörer som med sin affärsmodell löser våra största utmaningar, som mental ohälsa, fattigdom, miljöproblem, cancer eller jämställdhet. Vi har ett tydligt mål med vårt spännande samarbete med Berghs: att morgondagens bästa kommunikatörer ska använda sin makt till att göra gott." Eric Ljunggren, Global Head of Communication and Marketing, Norrsken. 

I veckan fick de 24 studentgrupperna sitt uppdrag. Teamen består av blivande kommunikatörer från olika program, med kompetenser inom strategi, digitalt, design, kreation, growth marketing, PR och produktionsledning. Under kursens gång kommer de att nyttja modeller och verktyg som Shared Value, Design Thinking och prototyping.

Studenternas kommunikationslösningar kommer att presenteras genom en casefilm som kan visualisera lösningen. I år sker hela kursen online, med hjälp av kreativa digitala verktyg för samverkan och 16:e december sker slutpresentationerna digitalt.

"Axfood är en koncern som strävar efter att bli ledande inom hållbarhet. Det vi gör ska genomsyras av omsorg för maten, miljön och människan. Genom våra många koncept och varumärken kan och vill vi göra skillnad. Vi ser verkligen fram emot presentationerna. Det ska bli både superkul och inspirerande att höra studenternas idéer." Sofia Hällsten, Kommunikations­ansvarig HR, Axfood.

"Årets tema välmående känns högaktuellt i år, inte minst med tanke på vilken effekt pandemin har på människors välmående. Det ska bli väldigt spännande att se hur studenterna kommer att förena välmående med några av Axfoods egna varumärken inom dagligvaruhandel" säger Rosalin Gustafsson, programansvarig för Strategisk Kommunikation och Public Relations.


Hållbar dagligvaruhandel

Axfoods egna varor står för drygt 30 procent av de varor som säljs hos koncernens butikskedjor. De egna varorna ska leda vägen och hålla en hög innovationstakt, inspirerade av rådande trender och med miljö och hälsa i åtanke. Axfood når över 4 miljoner kunder varje vecka och vill tillsammans med ägare, leverantörer, kunder och beslutsfattare i samhället driva utvecklingen framåt mot en mer hållbar dagligvarukonsumtion. Studenterna tilldelas några utvalda varumärken att arbeta med; Fixa - allt för hemmet, Premier - drycker för alla i familjen till vardag och fest, Såklart - rengörings-, tvätt- och kroppsvårdsprodukter, Minstingen - blöjor, våtservetter och barnmat.

Kontaktpersoner: 

Rosalin Gustafsson, Programansvarig PR och Strategisk kommunikation, +46 (0) 8 587 550 59

Camilla Wallander, VD, 073-7470021