Press

Berghs och Forbo bygger en unik läromiljö tillsammans

tors, 11 mar, 2021, 09:52

I samband med att Berghs School of Communication skulle flytta från Sveavägen till Gasverket i Norra Djurgårdsstaden önskades ett nytänk kring studie- och arbetsmiljön.

I arbetet med att designa en modern skola från grunden önskades partners med samma driv kring att hitta innovativa lösningar. Forbo identifierades tidigt i processen, pga slitstarkt hållbart material och en nytänkande approach.

Ledorden för Berghs x Forbo projektet var hållbarhet, design och learning. Learnability är kanske den viktigaste kompetensen av alla att ha på plats både för individer och verksamheter. Learning Experience (LX) handlar delvis om utbildningens tekniska genomförande (tid, plats, format osv.) men framförallt om upplevelsen och aktiva lärandet. Platsen för lärande har ofta stor påverkan på resultatet. Vissa platser och kontexter lämpar sig till exempel bättre för att utforska än andra.

Berghs ville hitta hållbara lösningar för både klassrum och workspace ytor och det fanns en gemensam vilja att utforska detta. Golven i klassrummen är Forbos linoleum och för att öka flexibilitet i klassrummen valdes stora ytor med bulletin board till väggarna. I tillägg till det växte en helt unik möbelserie fram innehållande flexibla rum-i-rum, bord, bänkar, träningsmöbler och bordsskivor med Forbo Marmoleum, Bulletin Board samt Furniture Linoleum som ytmaterial.

Idén kring samarbetet fick vi genom vår arkitekt Jani Kristoffersen som jobbat med Forbo och tyckte att de skulle passa Berghs. Då vi sökte kvalitet, hållbarhet och ett eget uttryck så var det intressant att gå vidare med idén. I en specialritad serie möbler gjorde sig linoleum väldigt bra, i spännande kontrast med material som OSB. Alla som besökt skolan sen i januari har kommenterat på såväl design som funktion och man är positivt överraskad av vårt val säger Camilla Wallander, VD Berghs School of Communication

I en profilbyggnad i ett fd reningsverk har Berghs fått en unik möjlighet att kombinera sin passion för kreativitet med hållbarhet för såväl människa som samhälle och miljö.

Det nya huset på hela 3500 kvadratmeter i tre våningsplan är designat speciellt för lärande, samverkan, energi, inspiration, möten och samtal.

Forbo har varit intresserade av att testa hur Linoleum kan användas i en miljö som står för: energi, aktivitet och framåtrörelse. Det är ett stort värde att kunna testa nytt och nå ut till nya målgrupper genom att visa upp Berghs som referensmiljö säger Josefin Larsson, Marketing Manager Forbo

Fotograf: Johan Dehlin (mer bilder finns i pressrummet)

Kontaktuppgifter:

Josefin Larsson, Forbo, 073-201055, josefin.larsson@forbo.com

Camilla Wallander, Berghs, 073-7470021, camilla.wallander@berghs.se

Jani Kristoffersen, arkitekt, Campus, 0707-464235, jk@thecampus.se