Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

4 veckor på sjön

fullsizerender

2014 gick Jennie Gillander ut från Berghs Communication Design-program (då Grafisk Design), som examensarbete gjorde hon en kokbok för livet på sjön. En färgdröm mellan två pärmar som hon döpte till ”4 veckor på sjön”.

April 20, 2015

Hur kom du på idén?
Min man har alltid seglat och sen första sommaren tillsammans har vi seglat under somrarna. På båten var han min lärare och ansvarig för seglingen och maten blev mitt ansvar. Allt eftersom veckorna gick blev det mer och mer tydligt att matlagning på sjön innebär planering. Denna insikt tillsammans med mina designstudier födde idén.
 
Jag gjorde min praktik på Food & Friends och träffade många härliga människor som gjort kokböcker, matbloggade och dagligen jobbade med mat och design. Där hittade jag mycket inspiration, fick feedback och möjligheter till bollplank i jobbprocessen. 
 
Så, då kändes detta som rätt projekt för ditt examensarbete?
Ja, jag ville göra någonting som drog igång mig själv och som jag hade ett intresse för, istället för att hitta någonting som jag skulle göra bara för att.
 
Hur gick du till väga?
När sommarlovet kom hade vi köpt en båt ett halvår tidigare och det var första året vi skulle vara ute i fyra veckor. Det var då jag arbetade fram recepten, fotade maten och tog fram det material jag ville bygga boken på. När skolan började igen insåg jag att jag hade lyckats samla ihop tillräckligt mycket material för att göra ett examensprojekt av det.
 
Berghs gav kärnan och lärde mig att man ska hitta det man brinner för och sen köra på!
 
Nu har du fått din bok utgiven genom Nautiska förlaget, det måste ju kännas superroligt?!
Det känns jättebra! Nautiska har bara gett ut två titlar i år och en av dem är min. Under den dryga månaden boken har funnits ute i handeln har försäljningen går väldigt bra trots att säsongen har knappt börjat än.
 
Kan vem som helst laga den här maten?
Ja, allting i boken är anpassat att göras i ett litet kök. Vi har en kyl, två kokplattor och en grill och det fungerar alldeles utmärkt! Det gäller bara planera och se möjligheterna i köket istället för att låta det begränsa matlagningen. 
 
Vad skulle du vilja säga till de som idag sitter på en idé, men inte riktigt vågar?
Det är bara att köra – när man väl kommer i mål är det så himla häftigt!
 
1325
 
Du kan följa Jennies matintresse på bloggen hon driver tillsammans med sin man whatweeat.se och bokens fortsatta resa på facebook.com/4veckorpasjon