Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Anna lyfter kameran mot ting som sällan visas upp i samhället

overlevaremini

Tidigare fotostudenten Anna Nordström läste Berghs fotoutbildning Bilder Nordic School of Photography 2011. Nu är hon aktuell med utställningen Överlevare - bilder som skildrar kvinnor som drabbats av bröstcancer.

September 12, 2013

När såg du en kvinnokropp med bara ett bröst? Anna Nordström, fotograf, har dokumenterat kvinnor efter att de har drabbats av knölen i bröstet. Kvinnor som har upplevt och kämpat med rädslan, skräcken och dödsångesten. Kvinnor som har levt med svettningar, värk och illamående. Kvinnor som har svurit över den jävla bröstcancern. Håret som har lossnat, naglarna som har trillat av och kaffet som har smakat skit. Sjalar, hattar och peruker har de levt med. Men mest av allt, så har de överlevt.

Anna Nordströms bilder visar kropparna på tio överlevare från 26 års ålder till sjuttioårsåldern. Deras ärr, gropar och implantat som varken läkare eller annan personal berättar om, innan de är ett faktum. Vissa blir märkta med ett litet ärr andra med bortopererade bröst.

”Du ser aldrig dessa kroppar, inte på badhuset och inte i media”, säger Anna. ”Och det är just därför det är viktigt att låta dem ta plats, att visa hur verkligheten ser ut. Fler och fler får bröstcancer och fler och fler överlever, vilket är glädjande besked, men för mig känns det lika viktigt att dessa kvinnor också vågar exponera sina kroppar och inte begränsar livet. Att våga leva igen.”

Anna menar att vi måste bli vana att inte enbart se den perfekta kroppen med yppiga bröst. Bilderna är färgstarka och har skapats med färgfilter framför blixten. Inga bilder är manipulerade. Under arbetet med fotodokumentationen, under de nakna mötena i Annas studio, blev det allt tydligare att de drabbade kvinnorna aldrig hade sett något annat ärr än sitt eget och berättade spontant om sina historier och tankar kring cancern. Det visar sig också att det finns väldigt lite information och bilder om just tiden efter operationen.

870

Anna hoppas nu kunna bidra till att både allmänheten och de drabbade ska få chansen att se hur kroppen kan se ut efter mötet med bröstcancer. Flera gånger har Anna hört modellerna säga ”Jag kan ju inte gå till badhuset, jag kanske skrämmer de andra badgästerna”, eller ”Å, vad bra att du lyfte detta, för det är ju ingen som vet hur vi ser ut.” Nu är det överlevarnas tur att visa sina kroppar.

Om fotografen Anna Nordström
Fotografen Anna Nordström jobbar både kommersiellt och konstnärligt och så ofta hon kan lyfter hon kameran mot ting som sällan visas upp i samhället. Hon har blivit prisad och uppmärksammad för sitt tidigare projekt Upptäcktslekande då hon fokuserat på barn, lekar och genusperspektiv.

2012 kunde vi läsa om Annas vinst i ABF:s nationella fototävling med fokus på engagemang och förändring. Med sin bildserie ”Upptäcktslekande” visar Anna Nordström ett nytt perspektiv på barns lek och kön. Bildserien ställdes ut på Galleri 3 på Kulturhuset i Stockholm. Läs mer om den här. 

För mer information om utställningen Överlevare, besök Annas hemsida.

871