Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Anna Odengard: ”grupparbetena stärkte min självsäkerhet inför rollen”

annaodengard

Så länge Anna Odengard, från västkustön Orust, kan minnas har hon varit intresserad av reklam, form och design. Detta, och hennes naturliga fallenhet att planera och driva igenom projekt, gjorde att hon för några år sedan sökte till Berghs diplomutbildning Produktionsledning/operativ projektledning. Idag arbetar Anna på produktikonsbyrån Blomquist & Co.

Januari 18, 2012

Jag kan ibland längta tillbaka till Berghs och skulle utan tvekan kunna tänka mig att gå någon annan kvällsutbildning eller liknande längre fram i livet.

Hej Anna! Vem är du och var kommer du ifrån?

I snart 6 år har jag bott i Stockholm. Innan det växte jag upp på västkustön Orust. Så länge jag kan minnas har jag haft ett stort intresse för reklam, form och design. Min mamma driver ett tryckeri, och från barnsben har jag varit fascinerad av att se saker ta form och resultera i färdiga produkter. Under tiden på Berghs hade vi en föreläsare som sa ”skriv inte i ditt CV att du gillar att ha många bollar i luften eller att vara spindeln i nätet”. Jag förstår vad han menar och håller med, men nu skriver jag inte ett CV och helt ärligt så beskriver det faktiskt mig ganska bra. Jag är en person med mycket drömmar och mål som alltid längtar till framtiden och älskar att planera saker, ordna, lösa och arrangera. Det är centralt i det mesta jag gör oavsett om det gäller jobb eller privat.

Kan du berätta lite om hur det kom sig att du sökte till Berghs?

När jag var yngre läste jag sömnad och ville bli designer. Men med åren insåg jag att det jag brann för var den kreativa processen och ville delta i den, dock inte nödvändigtvis vara personen med huvudansvar för idéerna i alla lägen. Till slut förstod jag att det var produktions­ledning som var rätt yrke för mig. Efter lite googlande tog jag beslutet att den utbildning som passade mig bäst, fanns på Berghs.

Hur gick tankegångarna kring vilken utbildning du skulle söka? 

Jag var inställd på att söka till Berghs redan när jag insåg att jag ville studera marknads­föring. Jag hade hört mycket bra om skolan och gillade atmosfären. Året innan jag sökte till Produktions­ledning – operativ projektledning, gick jag på ett öppet hus och blev nyfiken på Strategisk kommunikation och pr. Men jag tyckte produktions­ledning stämde bättre överens med mina intressen och personlighetsdrag. När jag sökte var jag säker på mitt val.

Du kom in på Produktionsledning/operativ projektledning och ”gick ut” för några år sedan, kan du berätta lite om hur du upplevde den utbildningen och året på Berghs?

Under utbildningen på Berghs upplevde jag att alla studenter var i en ”Berghs-bubbla” och där låg allt vårt fokus. Jag är inte den första att nämna att det är en intensiv tid. Men utbildningen blir framförallt vad DU själv väljer att göra den till. För den som vill finns det sidoprojekt att engagera sig i samt flera icke obligatoriska föreläsningar att lyssna på. Jag satt bland annat med i projektgruppen för reklamtävlingen 48 h och deltog i en av arbetsgrupperna för projektet ”Rookies hjälper Rookies”, som då var frivilligt. Båda var riktigt bra erfarenheter eftersom man arbetade med ”verkliga” projekt.

Förutom att jag fick en bred bild av produktionsledarrollen, och de olika sätt man kan arbeta på inom yrket, tycker jag även att jag fick en bra inblick i de andra yrkesrollerna på en byrå. Utbildningen innehöll så många olika delar, allt från företagsekonomi, grafisk produktion och marknads­kommunikation till ansvarig reklam­utgivare och professionell utveckling. Och utöver det så tycker jag att grupparbetena stärkte min självsäkerhet inför rollen och lärde mig att det är viktigt att se gruppens tillgångar för att arbeta så effektivt ihop som möjligt.

Ett starkt minne från tiden?

Jag satt med i Studentbyrån, den grupp av studenter som arrangerade slututställningen. Från den tiden har jag många minnen, framförallt hur jag växte in i yrkesrollen under den terminen. Jag blev mer säker på mig själv och vad min roll var, framförallt på grund av den långa tid vi arbetade ihop. När slututställningen slog upp dörrarna och jag såg vårt slutresultat, det var ett riktigt härligt minne!

Vad har hänt sedan dess?

Sedan dagen efter skolan har jag jobbat på produktionsbyrån Blomquist & Co, som hörde av sig redan under vårterminen om anställning. Här är en lättsam och prestigelös anda, något jag trivs bra med.

Det är ofta korta ledtider och en del produktioner avslutas inom 1–2 veckor vilket gör att man håller sig alert och vaken. Självklart är det viktigt att allt får sin tid, men det är inte många projekt som blir liggande på vänt utan de arbetas med dagligen. Det innebär också en nära och daglig kontakt med kunden, vilket jag tycker är värdefullt.

När du fick ditt första jobb i branschen efter Berghs, kände du dig väl förberedd?

Jag var väldigt förväntansfull och kände mig förberedd så gott jag kunde utan att egentligen veta vad det skulle innebära att börja arbeta med yrket. Innan första dagen på jobbet, funderade jag en del över huruvida det jag lärt mig skulle stämma väl överens med verkligheten. Det insåg jag dock snabbt att det gjorde. Jag hade stor nytta av tiden på Berghs. Jag kom snabbt in i de nya rutinerna och tänket.

Vad gör du idag?

Jag jobbar fortfarande kvar på Blomquist & Co där jag nu varit i drygt 1,5 år. Idag har jag större produktioner än dag ett vilket är en naturlig utveckling, och gör att det är utmanande och roligt. Arbetet består i att sköta projektet från uppstart, med kundmöte och genom att briefa arbetsgrupp, till mål i form av exempelvis leverans av annons till tidning eller skicka underlag till tryck och distribution. Jag ger också råd och diskuterar lösningar tillsammans med beställaren. Någon dag kan arbetet innebära att arrangera en fotografering. En annan dag att åka ut till leverantörer och titta på dummies för en specialproduktion.
Med facit på hand, är du nöjd med din utbildning på Berghs?

Jag är väldigt nöjd! Som nämnts tidigare tycker jag att den gett mig självsäkerhet inom yrket, massor av kunskap och gjort mig redo för yrkeslivet. Jag hade ett stort intresse, men ingen specifik erfarenhet av produktions­ledning sedan tidigare. Så för mig var det en grundläggande utbildning och som sagt, jag blev startklar från dag ett!

Jag kan ibland längta tillbaka till Berghs och skulle utan tvekan kunna tänka mig att gå någon annan kvällsutbildning eller liknande längre fram i livet.