Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Berghs deltar på Våga Vara Egen 2012

Den 20 och 21 februari fylls Stockholmsmässan av 2000 gymnasieelever från Stockholmsregionen som vågar vara egna. På mässan Våga Vara Egen 2012 visar de sina idéer och produkter för närmare 15.000 besökare. Berghs – som alltid vill knyta kontakter med unga kreatöer – är förstås på plats.

Februari 13, 2012

Hej Fredric Tegebro, projektledare på Ung Företagsamhet, vem är du?

31-år, Aspuddsbo som brinner för kommunikation, matlagning och racketsporter. Sedan fem år tillbaka på Ung Företagsamhet där jag får andra människor att växa genom UF-företagande.

Den 20 och 21 februari smäller det på Stockholmsmässan och du är i allra högsta grad inblandad. Berätta vad som händer där och då!

Då är det fri entré till Våga Vara Egen 2012! 2000 gymnasieelever från hela Stockholmsregionen har tagit sina idéer till handling och säljer sina produkter inom allt från Mode- och Design till Tjänster & Samhällsengagemang. Vi siktar på att slå besöksrekordet från förra året - 14000 besökare – det fullkomligen sjuder av kreativitet och inspiration!

Vilka är det egentligen som ställer ut på mässan, och vilka besökare lockar den?

Det utställarna har gemensamt är att de sedan starten i höstas har jobbat med att bygga koncept kring sina idéer. Att driva UF-företag är träning i entreprenörskap och något man gör som en del av sin gymnasieutbildning under ett läsår. Nu är det dags för dem att möta besökare intresserade av unga och nytänkande idéer. Våga Vara Egen lockar både gamla som unga, framför allt de som är intresserade av kreativa och nytänkande idéer. Vill man själv bolla idéer sina egna idéer så kan man kostnadsfritt få tips från flera externa utställare, bland andra Verksamt.se som finns i monter A06:32

Varför tycker du att man ska besöka Våga Vara Egen?

Det är en grymt inspirerande miljö där det dessutom går att hitta schyssta produkter till bra priser. Du hittar allt från SamanAmel.se som just haft sin kläddesign på Miss Iran i tävlingen Miss Model of The World och nu bygger upp en preppy kollektion med accessoarer för män, till smarta och snygga lösningar för hemmet, smyckeshyllor, laptopfodral med design av barn som stöttar cancersjuka barn, long boards – listan kan göras lång! Kika gärna på kortfilmer från ett gäng utställare på  www.entreprenor24.se/vve. Att som ung få möta äldre människor, sälja produkter och få feedback är värdefullt.

Har man något där att göra om man inte har planer på att "bli egen"?

När jag besökte UF-mässan första gången var jag helt tagen efteråt av både den energi som fanns och bredden på de affärsidéer som presenterades. Av alla måndagskvällar så är den 20 februari en sällsynt bra dag att bryta vardagslunket mot lite skön feel goodkänsla och hopp om framtiden. I värsta fall går man därifrån mätt i magen, lite fattigare och med ett leende på läpparna.

Vad får man absolut inte missa på mässan?

Kom tidigt, vid 16:30 när mässan öppnar är det många utställare som erbjuder goodie bags till de första kunderna. Det tar tid om man vill ta sig runt alla sex branscher, Hus & Hem, Mode & Design, Kultur & Sport, Mat & Dryck, Skönhet & Hälsa samt Tjänster & Samhällsengagemang. Ikonen Olle Waller har slagit rot i Don´t Forget UF:s monter A06:12.

Berghs är också tävlingsvärdar för kategorin Bästa Design/Formgivning- vad innebär det?

Det innebär att Berghs väljer att knyta kontakt redan nu med unga kreatörer som tänker i nya banor. Tävlingen prisar de företag som tagit resan från idé till färdig produkt, där resultatet beror mycket på utövarens skicklighet. Juryordförande är Pål Pettersson från Berghs, i juryn finns även f.d. Berghsstudenten Sophie Karlberg, nu H&M, Maria Richardsson från designmarknaden Signerat.se, Claes Frössén från Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID), frilansande konsthantverkaren Britt samt Annika Berner, utbildningsansvarig på Beckmans. Sänds live tisdag den 21 feb kl.15:10, tablå ligger ute på www.ungforetagsamhet.se/live