Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

"Berghs examensprojekt är matchmaking på hög nivå"

skarmavbild    kl

Berghs examensprojekt är en lång historia av kreativa lösningar på företags och organisationers utmaningar inom kommunikation. I år lanserar Berghs ett nytt angreppssätt och metodik kring examensprojekten, Berghs Boost Camp, där företag bjuds in att delta i processen tillsammans med studenterna. Här berättar Desirée Blomberg, som har arbetat med Berghs examensprojekt de senaste fem åren, om varför hon tror att årets upplaga kommer att bli den bästa någonsin.

December 10, 2015

Desiree Blomberg har i sitt jobb som projektledare inom Berghs Solutions under de senaste fem åren arbetat med att sälja skräddarsydda utbildningar till företag. En stor del av åren på Berghs har Desirée ägnat åt det moment då företag och studenter interagerar och samverkar som allra bäst, nämligen examensprojekten. Här berättar hon om hur examensprojekten lyckats och förändrats under den tiden Desirée arbetat med dem, och förklarar varför vårens Boost Camp kommer att bli det bästa examensprojektet hittills.

Hej Desirée! Berätta, vilket är det roligaste uppdraget inom Berghs examensprojekt som du arbetat med genom åren?
Det måste vara en gång när vi arbetade med SEB-kort (t.ex. Diners-kortet) och studenterna skulle få folk mer intresserade av att använda dem och förstå att det var ett bra betalmedel. Studenterna gjorde en presentation för SEB som först fick kunderna att sjunka ner i en riktigt missmodig känsla, för att sedan få dem uppspelta och exalterade mot slutet. Det var naturligtvis helt medvetet från studenternas sida, och det slutade med att SEB blev så nöjda att de höll en liknande känslotriggande presentation för hela sin ledningsgrupp.

Under våren jobbar Berghs Solutions mycket med examensprojekten, hur har det varit?
Jag har ju jobbat på Solutions där man jobbar med att skräddarsy utbildningar och projekt för företag, och examensprojekten har nog varit bland det roligaste jag har jobbat med. Att förena heltidsstudenter med företag och förena nytänkande med erfarenhet är matchmaking på hög nivå, och jag älskar att föra ihop dem och se de lyckade resultaten från samarbetena.

Hur har examensprojekten utvecklats under din tid på Berghs?
De senaste fem åren har vi verkligen sett en massiv ökning av intresse för att delta i examensprojekten bland företag.  Eftersom företag och organisationer inser att kommunikations­branschen digitaliserats så mycket, så behövs en ny och ung kompetens. I början av min tid på Berghs Solutions fick vi argumentera mer för att få företagen att förstå, det är mycket lättare idag.

Vad driver kunder att kontakta Berghs för projekt?
Vi har nu blivit utsedda till världens bästa kommunikationsskola för fjärde gången i Cannes Lions och det börjar bli känt på även den internationella marknaden hur grymma vi är. Våra studenter vinner priser och får jobb direkt efter skolan och det här sprider sig till etablerade företag och får dem nyfikna på att samarbeta med våra studenter.

Vad får de företag som deltar i Berghs examensprojekt ut av våra studenter som de inte får någon annanstans?
Unga människor sitter idag på många svar. Tidigare ansågs det att bara äldre människor hade tillräckligt med erfarenhet för att ha lösningar på företagets problem, men idag har just de ungas erfarenhet av att växa upp i en digital era gett dem svaren på många av företagens problem, speciellt gällande kommunikation.

Kan du minnas några speciellt lyckade lösningar som examensprojekten har resulterat i?
Jag gillar speciellt att se resultaten när företagen är ideella organisationer eftersom de jobbar med en så begränsad budget. Ett speciellt lyckat projekt var Peace Parks där studenterna tog fram en fantastisk lösning på hur man kunde använda varumärket för att öka intäkterna. Studenter är i allmänhet väldigt duktiga på att hitta billiga lösningar som ökar engagemang och samlar in pengar med små medel.

Ta en titt på studenternas lösning för Peace Parks här.  

Kan du beskriva årets examensprojekt, vad är Berghs Boost Camp egentligen?
Berghs Boost Camp handlar om att boosta företagens varumärke. Vi har tidigare jobbat så med examensprojekten att företagen lämnat in en brief och sedan har studenterna tagit fram en lösning. Ofta har resultaten blivit bra, men ibland har företagen och studenterna inte riktigt förstått varandra I år har de chans att själva vara med och påverka under hela processen. Vi har helt enkelt adderat att företagen tillsammans med studenterna tar fram vilka utmaningar företagen behöver möta  - till skillnad mot tidigare då företagen själva behövt formulera en exakt problembild eller utmaning. Det är ett mer agilt och flexibelt förhållningssätt, som lägger vikt vid processen och där företagen utöver det klassiska också får tre workshops som formulerar utmaningens  why, how och what.

Hur går det här till konkret?
Alla företag som köper ett projekt behöver boosta sitt varumärke på något sätt. Studenterna och företagen jobbar tillsammans med att identifiera kommunikationsutmaningen och skapar en brief tillsammans. Det genomförs flera workshops med studenter, minst tre representanter från företaget och en processledare. Då har alla möjlighet att lära sig av varandra och tillsammans komma på lösningen. Vi tror att både studenterna och företagen kommer att tycka att det nya formatet är ännu bättre och ännu mer givande än det tidigare klassiska.

Det har redan visats ett stort intresse, vad är det som de intresserade går igång på?
Vi försöker ha en stor bredd på företagen, från internationella storföretag till svenska startups. Alla företag har dock gemensamt att de har någon slags utmaningar inom kommunikation, vilket nästan alla företag har i dagens digitaliserade värld. De har inte kommit på lösningen själva och inser att de behöver ett nytt perspektiv, och då vänder de sig till Berghs för att se vad våra studenter kan hitta på.

Vill du veta mer om Berghs Boost Camp 2016?

Här läser du mer om Berghs Examensprojekt - Berghs Boost Camp - för 2016 och hur du gör för att anmäla dig.

Det går naturligtvis också bra att skicka ett mail med intresseförfrågan till samarbete@berghs.se