Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Berghs går på Tech Open Air - Berlins svar på SXSW

Tech Open Air drogs igång 2012 och är en festival i Berlin som sägs vara Europas svar på omåttligt populära SXSW. Berghs var på plats och presenterar några spaningar från årets festival.

Festivalen huserar i Tysklands gigantiska gamla radiohus “Funkhaus” i utkanten av sydöstra Berlin. Tech Open Air är relativt nystartad och drogs igång 2012 genom crowdfunding – något som återspeglas i innehållet, känslan och attityden för festivalen och hos många av deltagarna. Trots ambitionen att vara gränsöverskridande mellan discipliner blir det ändå start up- och venturevärlden som sätter sin prägel på festivalen i första hand. 

TOA består av fem delar: Konferens med föreläsningar, musikfestival, workshops, mässa och mängder av satellitevent runt om Berlin. 

Höga förhoppningar om Blockchain

Blockchain var återkommande på många av TOAs föreläsningar och bland de utställande företagen. Stämningen kring och inställningen till den här tekniken är näst intill euforisk. Det pratades om hur Blockchain kommer lämna skamvrån och de mörka sidorna av nätet för att bli ett brett och publikt alternativ till hur vi kommunicerar, gör business, lyssnar på musik - med behörigt avstånd från Google och Facebook.

Vice om vikten av kulturbygge i content

Mediehuset Vice lyfte i en av sina dragningar fram vikten av att skapa trovärdigt innehåll i sina kanaler och hur viktigt det är att vara en kulturbärare och ha förankring i olika kulturuttryck. "Culture shapes the success of your business". Det gick att ana en ganska stor underliggande kritik mot contentjättarna, Facebook och Google, som använder innehållet och data med syftet att tjäna pengar framför kulturbyggande. Det Londonbaserade Boilerhouse var inne på liknande resonemang om kraften att skapa trovärdigt och relevant innehåll. Boilerhose har på bara några år gått från oberoende DJ-kolletiv till snabbväxande mediehus, inte helt olikt Vice resa. 

Som contentskapare är Tech Open Air generösa med att bjuda på innehåll. I videoklippen nedan kan du se stora delar av föreläsningarna. 

Polaroid: Den fysiska bildens betydelse och ökning - 3:15:20

Future of sex: Hur tech tar över barnafödandet - 3:35:25

Alexa, what was the smell of grandmas home? Inspirerande om luktforskning - 5:55:25

Everyone will be cartoons! Bitmojis skapare Ba Blackstock berättar framgångssagan om 2017 års mest nedladdade app - 7:15:50

Bleeding for Blockchain: Nya sätt att använda Blockchain - 7:34:10

 

Every day is a prototype: IBM:s designchef pratar om Design Thinking - 1:55:10

Boiler Room: Steven Mae, contentansvarig på spännande, alternativa, snabbväxande mediahuset Boilerroom - 6:42:00

Daniel Miller: Legendarisk  musikentreprenör och grundare av Mute Records (Depeche Mode m.fl) delar med sig av kunskap - 7:07:55