Berghs i almedalen 2025 - intervju med camilla wallander

Berghs var på plats under Almedalsveckan i Visby, tillsammans med över 30 000 besökare och ytterligare tusentals som följde veckan digitalt. I denna artikel intervjuar vi Camilla Wallander, VD på Berghs School of Communication, om hennes upplevelse och viktigaste take-aways från veckan.
DU NÄMNER ATT DIN AGENDA BYGGDES UPP I FYRA DELAR – FRÅN SEMINARIER OM INNOVATION, AI OCH TALANG, TILL SPONTANA MÖTEN. VAD GAV DE MEST OVÄNTADE INSIKTERNA, OCH VARFÖR?
Det mest oväntade kommer oftast inte under själva seminarierna utan i samtalen efteråt. Under dagen fyller man på, från eftermiddagen minglas det och under middagen är det kul att spåna om idéer från dagens samtalsämnen. Det är en sorts kreativ lyx att få sitta i en trädgård eller ruin och lyfta en massa olika perspektiv – med människor man kanske aldrig annars hade mött.
Ämnen från dagen som jag fortsatte att prata om var t ex: ungas engagemang i nya former "bjud inte in oss till fler workshops om det som sägs inte får några konsekvenser. Vi vill skapa handlingskraft och påverka, inte bara berätta." Jag testade också samtalet om: "AI som plattform, inte projekt" och att det redan nu börjar skapas en ojämlikhet i skolan då det inte finns ett tydligt mål eller nationell handlingsplan för AI i svensk skola.

Vilken enskild ny lärdom eller insikt från dessa dagar skulle du säga blir mest betydelsefull för Berghs framöver, och hur tänker du använda den?
Det som blev allra tydligast för mig är vikten av att våga ta större kliv – att förstå att vi befinner oss i en tid av transformation som kräver att vi ser bredare och designar system, inte bara justerar delar. Transformation handlar om riktning. För Berghs betyder det att vi vill nå ut i ännu högre grad med vårt sätt att utbilda, där människor och företag tillsammans med oss tränar på ny kunskap och direkt får sätta den i ett sammanhang. Det hjälper till att förstå hur allt hänger ihop. En annan viktig del är samverkan för att ta fram lösningar tillsammans. Jag vill säkra att Berghs ännu starkare tar rollen att koppla ihop människor med olika kompetenser, får företag, myndigheter och organisationer att samverka. Vi kan facilitera viktiga ämnen och fortsätta vara en plats där vi gemensamt kan utforska vad nästa steg kan vara.
VAD VAR TANKEN NÄR NI BYGGDE UPP SEMINARIUMET KRING KREATIVITET, OCH VILKA KONKRETA EXEMPEL LYFTES FRAM?
Vårt seminarium handlade om kreativitetens roll för lärande och innovation – både i skolan och i näringslivet. Vi pratade om modellen "The 5 A’s of Creativity" som delar upp kreativitetens förutsättningar i fem delar: Actor, Action, Artifact, Audience och Affordance. Vi ville betona att kreativitet inte är en isolerad, individuell handling utan ett sammanflätat ekosystem. Kreativitet är inte något man har – det är något som händer när människor får rätt utrymme. Här tror vi det finns stor potential generellt, såväl för att stimulera i skolmiljön som att accelerera i näringslivet.
Vi hade tänkt att visa casefilmer och bilder på hur man i tvärfunktionella team använder kreativitet för att lösa riktigt svåra frågor. Men så kom regnet, och för att skydda datorer och digitala skärmar så improviserade vi kring hur vår modell "Action based" funkar. Andra halvan av vårt seminarium bestod av att engagera publiken i resonemang kring kreativitet, att fråga varandra hur man kan träna sina förmågor och ge exempel på varför det är viktigt att lyfta in idémöten i sina processer.

Vad betyder miljö och sammanhang, som exempelvis Almedalen, för att driva nytänkande och inspiration inom ledarskap och utbildning?
Det är en sak att höra en bra poäng på ett seminarium, men något helt annat när du får chansen att prata vidare med människor från helt andra branscher. Där, i oväntade konstellationer och miljöer som inte känns så fyrkantiga, föds ofta nya tankar. Visst kan många panelsamtal vara förutsägbara, men när engagerade människor delar med sig av HUR de jobbar - ja, då händer det saker! På Berghs älskar vi sådana forum, både hos oss och när vi bjuds in av andra.
Om du blickar framåt – hur tror du att samtalen och intrycken från Almedalen kommer att påverka ditt ledarskap det kommande året?
Jag tar med mig vikten av att prioritera riktning, och att bjuda in till samtal som går lite djupare. Att mäta välmående och mening, inte bara prestation, är något jag vill utforska ännu mer i vårt team och i våra utbildningar. En annan konkret aktivitet är att jag direkt efter sommaren kommer börja samtalet med min ledningsgrupp kring Berghs roll kopplat till beredskap. Vad är vår roll i oroliga tider, vilka är vi beroende av, vilket ledarskap krävs och hur kan vi öva? Dessutom vill jag att vi skapar fler tillfällen att driva samtal, då vi tror på att det är i dialog som de verkligt nyskapande idéerna föds!
Relaterade artiklar
Så kan AI användas i marknadsföring
AI revolutionerar marknadsföring – men hur behåller du kreativiteten och förtroendet när allt går att automatisera?
Poddar för en kreativ och nyfiken sommar
En härlig podd kan fylla dig med nya tankar eller positiv energi. Här har vi samlat några poddar som passar perfekt till din egentid under semestern.