Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Berghs räknar ned till Fotomässan i Stockholm!

funky dennis liten

I helgen kan besökare på Fotomässan i Stockholm besöka Bilder Nordic School of Photographys monter och visa sina bilder i en öppen portfoliovisning. En av lärarna på den är Ewa-Mari Johansson, som på Berghs Bilder Nordic School of Photography med modeworkshops. Den senaste resulterade i en serie starka bilder som snart kommer att visas upp på Fotomässan i Stockholm.

November 12, 2011

Ewa-Maris erfarenhet av den fotografiska scenen är nästintill enorm. Efter att under 70-talet arbetat som modell ställde hon sig under 80-talet på den andra sidan av kameran då hon utbildade sig till dokumentärfilmare vid New School i New York. Sitt genombrott som modefotograf fick hon – som en av de första kvinnliga modefotograferna i världen – i Milano med bilder i Italienska Vogue, och på den vägen är det. Idag, nästan trettio år senare, har Ewa-Mari en kappsäck av erfarenheter inom modefotografi för magasin som Vogue, Elle, Cosmopolitan, Harpers Bazaar. För att bara nämna några.

På Berghs ansvarar Ewa-Mari för den modeworkshop som studenterna inom Bilder Nordic School of Photography deltar vid under sin utbildning.

- Att jobba på Berghs är både jättekul och spännande. Både att kunna dela med mig av all erfarenhet som jag har fått genom åren, och att dessutom få ett utbyte med morgondagens stora fotografer. Bilder Nordic School of Photography är unik som fotoubildning på det sättet att det finns en tydlig medvetenhet om sammanhang – vart man kan komma ut kommersiellt och vilken roll man vill och ska ha som fotograf. Jämfört med många skolor, som kanske inte tänker så mycket på marknaden utanför, tänker vi i olika dimensioner. Vi frågar oss: vem är uppdragsgivaren, vad vill de ha utifrån det? Vilka kommer bilderna att nå? Vilka är det som är mottagare?

I den senaste workshopen, som gick av stapeln i oktober, arbetade studenterna under Ewa Maris ledning med funktionsnedsatta modeller från modellagenturen Funki Models.

- Att arbeta med Funki Models och funktionsnedsatta modeller passar mitt sätt att tänka väldigt mycket. Jag tycker att det är viktigt att modebilder förmedlar någonting mer än mode, att det finns ett budskap i bilderna. Jag försöker alltid få in något annat, en till dimension. Ofta har det handlat om konst – opera eller balett till exempel – eller miljö och hållbar utveckling. Bilder fastnar vid vår näthinna och genom att skicka budskap med bilder så förändras samhället. Det här upplägget, och bilderna, förmedlar att alla är lika mycket värda. Vi kan alla göra samma saker, men under olika förutsättningar.

Studenternas uppdrag var att göra en klassisk modefotografering med allt vad det innebär kring ljus, make up, stylister och rekvisita. Vid sidan av modefotografier togs även reportagebilder som berättar historien runt fotograferingen. Resultatet kommer att visas vid Fotomässan i Stockholm den 18-20 november, där Berghs Bilder Nordic School of Photography på en tio meter lång vägg visar studenternas bilder från modefotograferingen. På samma mässa kommer Bilder Nordic School of Photography i sin monter att låta besökarna träffa både studenter och lärare från Bilder Nordic School of Photography, hålla en öppen portfoliovisning.

Vill du se några av Ewa-Maries bilder, kika in på hennes hemsida

Bilden i artikeln har Kalle Kiander tagit. 

Vill du veta mer om Bilder Nordic School of Photography? Välkommen till en inspirationskväll den 23 november eller ett frukostseminarium den 7 december. Eller besök oss på Fotomässan den 18 - 20 november! Nedan kan du se en kort film om Ewa-Maris modeworkshop.