Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Berghs slutevent inspireras av en body architect och The Maker Movement

logo actreact

Mellan den 19-21 maj går Berghs slutevent av stapeln. Årets koncept heter Act/React och är framtaget av Berghs Studentbyrå. Därmed öppnas ett nytt kapitel för en av kommunikationssveriges stora händelser. Konceptet går ut på att alla besökare bjuds in till möjligheten att lämna egna avtryck genom sina reaktioner på studenternas olika projekt. Det visuella uttrycket har inspirerats av MakerLabs och en självutnämnd body architect.

Design och identitet

Det visuella uttrycket för konceptet Act/React inspirerades av att kombinera två vitt skilda världar. The Maker Movement, som är en reaktion på den utbredda växande känslan av frånkoppling från den fysiska världen, har startat MakerLabs, en verkstad som genomsyras av ett genuint intresse för att praktiskt förstå hur saker och ting fungerar och hur man kan förbättra dem. Konceptet Act/React visar att reaktioner sker i realtid och att de kan ändras, formas, utforskas och konstrueras. Grunden kommer därför byggas upp av trä, EU-pallar och byggställningar. Material som på ett direkt sätt förmedlar känslan av deltagande.

Den grafiska profilen för konceptet inspirerades av Lucy McRae, art director som även kallar sig body architect. Studentbyrån fastnade för hennes arbete med att sudda ut gränserna mellan människa och teknik genom olika interdisciplinära experiment. Transhumanism ledde till att kombinera de två världarna, det råa och ofärdiga som krockar med det förfinade och noggrant planerade. McRae har även arbetat tillsammans med artisten Robyn i musikvideon Indestructible och omslaget för albumet Body Talk vilket inspirerade till att i färgvalet främst arbeta med urblekta pasteller. För konceptet Act/React har Studentbyrån valt ett lekfullt och modernt typsnitt med en otrolig mängd ligaturer som öppnar upp för att experimentera med identiteten.

Under sluteventet kommer två världar att mötas, MakerLabs och Lucy McRae förenas för att skapa en kontrastrik och spännande plats där reaktioner tar form och deltagare känner sig inspirerade. En blandning av DIY-kultur, teknologi och det mänskliga, en blandning med tydliga MakerLab referenser och McRaes lekfulla formspråk.

- För att det visuella ska följa en röd tråd har vi tagit tillvara på en iriserande effekt, där färger ser annorlunda ut beroende på var man står. Det rimmar med hela konceptet färgmässigt men också som en symbol för att reaktioner både förändrar och förändras, säger Johanna Lavold, grafisk designer på Studentbyrån.

Act/React

Sluteventet kommer göra Berghs till ett levande kommunikationshus som utvecklas och formas alltefter de reaktioner som samlas in från besökarna. Det innebär att eventet får liv och byter skepnad i takt med besökarnas reaktioner. På plats kommer besökarna kunna uttrycka sina “yes”, sina “no’s” och sina “wtf’s” och blir alltså en aktiv del av Berghs slutevent. Det upplevelsen bjuder in till är medvetet och omedvetet deltagande, som pekar på att olika perspektiv ger nya perspektiv.