Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Berghs studenter toppar listorna i One Show

Ivan Trip går heltidsprogrammet Art Director/Copywriter på Berghs. Och Carl Laurén tog precis examen i samma utbildning. Studenterna var delaktiga i vardera olika skolprojekt som skickades in till den internationella prisceremonin för kommunikation, One Show i New York. Carl Laurén rankades på första plats av alla studenter i världen och Ivan Trip vann pris för bästa portfolio.

Skrivet av Adam Horne
Juni 4, 2020

Hej Carl och Ivan! Berätta hur det känns att bli prisad för sitt arbete?

– Carl blev rankad etta för sitt kreativa arbete. ''Det är sjukt kul att vara rankad etta, känns helt overkligt. Jag blev jätteglad när jag fick reda på det och var tvungen att kolla pulsen'', säger Carl Laurén. Ivan vann pris för bästa portfolio i temat fotografi. ''Känns helt sjukt kul! Har aldrig tävlat förut så blev såklart väldigt glad'', säger Ivan Trip.

Hur såg förberedelserna ut inför One Show?

– Jag fick en merit året innan, och Vera som jag gjorde praktik med var i NYC när vi skulle börja, för att ta emot sitt pris. Så jag satt där själv i några dagar. Efter det blev en stor motivation i tvåan att också få ta emot pris. Men när det körde igång att börja göra inskick så jobbade jag hela tiden med att ta fram fler bidrag, med flera grupper parallellt, säger Carl.

För Ivan var det första gången att delta i tävlingen.
– Jag hade inte förberett mig särskilt mycket inför tävlingen. Fotografierna har jag samlat på mig genom åren när jag jobbat med olika projekt. Så jag skickade in mitt bidrag som en kul grej, i hopp om att komma med och i bästa fall få chansen att åka till New York. Gick ju överraskande bra!


Carl, hur hittar du ditt flow när du ska skissa på en idé?

– I början försöker jag med kvantitet. Att få ut en massa idéer på bordet innan man gör en avvägning och väljer att köra på en. Sen är det mycket magkänsla, om jag går igång på det kanske andra gör det, tänker jag.

Vad har du för tips till framtida studenter som ska vara med och tävla?

– Gör flera bidrag, ifall gruppen har energi i dem, men lägg inte alla ägg i en korg. Satsa inte allt på ett bidrag, gör flera istället. Beroende på tävling och utbildning, så ska man inte fastna för mycket i detaljer i vissa lösningar när det gäller hantverket. Det kan man alltid gå tillbaka och fixa senare. Ifall idén är bra spelar inte hantverket lika mycket roll i studenttävlings sammanhang, dock kan man förklä okej idéer i bra hantverk, säger Carl Laurén.

Ivan, vad är din passion?

– Jag gillar när det skaver lite, min passion har alltid varit att utmana normer och samhällsstrukturer.

Vad är det bästa med att plugga på Berghs? Vad har du för planer efter examen?

– Det bästa med att plugga på Berghs är definitivt kontaktnätet av kreatörer man skapar som dessutom blir dina kompisar. Win-win!
I framtiden hoppas jag på att landa ett jobb där jag tar hjälp av bl.a. foto för att skapa content, som i sin tur kan utmana och förhoppningsvis förändra, säger Ivan.