Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Berghs studentkår är vad studenterna själva gör den till

karstyrelse

Det finns många sätt för studenterna på Berghs att aktivt påverka i studielivet. Ett av de bästa sätten är att gå med i Studentkåren. Ordförande Meri Kristen berättar om vad kårens funktion är, vad hon och resten av kårmedlemmarna genomfört för projekt och hur planerna framåt ser ut.

Januari 26, 2016

Studentkåren består av heltidsstudenter som frivilligt utser en styrelse. En fungerande studentkår är en styrka – inte bara för studenterna, utan även för skolan, eftersom den främjar en öppen dialog mellan studenter och personal. Man kan säga att studentkåren är vad studenterna själva gör den till. Vi har talat med Meri Kristen, ordförande i Berghs studentkår sedan våren 2015 om vad studentkåren under hennes ledning vill just nu.

Hej Meri! Kan du beskriva vad Berghs Studentkår egentligen är?

Kåren samlar de studenter som vill engagera sig och har ideer de vill förverkliga på skolan. I början av terminer informerades alla klasser om studentkåren, så att alla som ville kunde komma med och bidra på årsmötet i början av september. Då valdes en styrelse där jag blev ordförande och vi har sedan dess jobbat för att driva olika projekt och frågor för studenternas och skolans vinning. Allt från nöjen till karriärsmöjligheter.

Vilka olika projekt har ni genomfört sedan den nuvarande styrelsen valdes?

Tre studenter (Charlotte, Linnea och Mina) förverkligade ideen och startade initiativet Run Berghs, en löpgrupp som fortfarande mitt i vintern träffas varje tisdag för att träna. I slutet av oktober ordnade vi en Halloweenfest för hela skolan under ledning av Josefin Meihua Lindberg. Vid Lucia ordnade vi ett glöggmingel på Prime för att mingla och lära känna de som jobbar där. Just designar och ordnar vi en webshop för skoltröjor och tygpåsar. De kommer att vara stilrena och minimalistiska med Berghs utropstecken-logga på.

Har ni några andra projekt på gång för den här våren?

Vi ska försöka ordna fler regelbundna byråmingel. Inför Career Day i april vill vi gärna genomföra en undersökning bland studenterna om vad för potentiella arbetsplatser som intresserar dem mest efter examen, och sedan försöka bjuda in personer därifrån. Vi vill också försöka hitta ett format för oss studenter att förverkliga projekt och samarbeta med andra skolor.

Vad ska man göra om man som studerande vill bli aktiv inom studentkåren?

Det är bara att ta kontakt med mig eller någon annan i kåren! Vi behöver alltid hjälp och förstärkning med projekt, speciellt nu under våren när alla har mycket att göra med studier. Alla ideer och initiativ välkomnas!

Varför är det viktigt att det finns en studentkår på Berghs?

Kåren är en sammanförande organisation, ett sammanhang där studenterna kan mötas och påverka utan att alltid behöva gå via de ansvariga på skolan.

Vad är det viktigaste du har lärt dig under din tid i studentkåren?

Vad det innebär att sitta i en styrelse rent generellt och mycket om ledarskap. Jag har verkligen växt i min ledarroll och kan absolut tänka mig att både sitta i och leda någon form av styrelse i framtiden.

På bilden (från vänster): 

Ariana Ocampo, Ledamot
Mina Lilja Zwedberg, Vice Ordförande
Didrik Wessel, Ledamot
Claudia Merckling, Ledamot
Josefin Meihua Lindberg, Ledamot
Meri Kristen, Ordförande
Kami Montgarde, Ledamot
Debbie Strandberg, Ledamot
Ida Colliander, Kassör