Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Berghsstudenter räddar Afrikas djur genom modetrend

img

Hur ska välgörenhetsorganisationen Peace Parks få in pengar från privata givare? Det är nöten som sju av Berghs avgångselever har fått i uppgift att knäcka. Lösningen som slutligen presenterades var för kunden både förvånande och oväntad.

Maj 14, 2013

Lena Malmberg, ansvarig för Peace Parks i Sverige, vände sig till Berghs School of Communication i hopp om att få hjälp med att öka medvetenheten kring välgörenhetsorganisationen och öka antalet donationer från privata givare. Hjälp fick hon, men studenterna levererade något som hon aldrig någonsin hade tänkt på tidigare, även om lösningen låg så nära som runt hennes egen hals. Förra veckan när studenterna pitchade sin idé för Lena fick hon inte alls det hon väntade sig. Hon såg framför sig en klassisk välgörenhetslösning men istället tog eleverna fram konceptet ”Mönsterskatta”, en humoristisk lösning som innebär att man kan mönsterskatta sina djurmönstrade kläder. Det handlar helt enkelt om att bära leopardmönstrat för leoparden.

- Min första tanke efter presentationen var, oj... Men det är en uppfriskande idé som vi på Peace Parks aldrig någonsin skulle kommit på själva. Oväntat men inspirerande och spännande, säger Lena Malmberg på Peace Parks Sverige.

Peace Parks är en välgörenhetsorganisation som arbetar med flertalet framgångsrika hållbarhetsprojekt i södra Afrika. Arbetet syftar till att människor och djur ska kunna leva med varandra och inte av varandra. Men varumärket är mer eller mindre okänt för oss svenskar. Så för att stärka banden mellan Peace Parks verksamhet och svenska folket har Berghsstudenterna tagit fram en idé som utgår ifrån att befinna sig där Afrika redan finns i vår vardag.

Afrika - en trend på våra kroppar
Det vi har på oss idag kan bli ett sätt att uttrycka det man står för. Och om vi ser oss om på gatan idag så myllrar det av plagg och accessoarer inspirerade av djuren på den Afrikanska savannen. Idén är därför att man ska kunna mönsterskatta på djurmönstrade plagg, både de som du redan har i garderoben genom att gå in på kampanjsidan, men också direkt i kassan hos framtida samarbetspartners.

- ”Mönsterskatta” är ett vågat koncept som tänjer på gränserna på flera sätt, men studenterna har rätt. Vi måste kanske ta i och våga mer för att synas och höras. Att kommunicera med charm och med en humoristisk och lekfull ton känns helt rätt. Därför gillar jag att studenterna har utmanat oss och gått all in, säger Lena Malmberg på Peace Parks Sverige.

Berghs exhibition äger rum 25-26 maj. Då är alla välkomna att komma förbi Sveavägen 34 för att titta på de 18 kommunikationslösningar som presenteras i skolans lokaler. Passa på att mönsterskatta i rum 45.

Medverkande
Lie Barrén (Strategisk kommunikation och PR), Claes Lovén (Interactive Communication), David Dennerkrans (Interactive Communication), Hanna Hallin (Marknadskommunikation), Jessica Ericsson (Produktionsledning - Operativ projektledning), Carl Cavallius (Interactive Communication) och Emelie Lenning (Reklam - Copywriter)