Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Boel Jansson: ”Allt är inte bara känslor”

boel lores

Efter att ha jobbat i många år ville Boel Jansson få ny kreativ input och gick kvällskursen Grafisk design och kommunikation med Anna-Karin Sundin som kursansvarig. Boel är utbildad i textil på Högskolan i Borås och har ritat mönster till tyger. Idag är hon anställd hos Snickers Workwear som Embroidery Designer. Snickers är en del av Hultafors Group, som 2010 fick Veckans Affärers pris ”Årets erövrare” och är ledande inom profilering av yrkeskläder både i Sverige och utomlands.

Augusti 30, 2012

”Jag arbetar med profiltryck till företagsmarknaden och det kan handla om stora beställningar från hela världen. Våra kunder är främst bygg- och tjänsteföretag. Storsäljarna är jackor, byxor eller pikétröjor med logotyper och dekaler eller rena brodyrer.”

”Jag kände mig plötsligt lite som en staty på jobbet och behövde ny energi. Det fanns en kurs på Berghs som verkade intressant, och Berghs är något jag hört talas om hela livet. Så jag kontaktade min chef och fick gehör för mitt behov av kreativ utveckling.”

På kursen var det femton studenter i olika åldrar. Några hade precis gått ut skolan, medan andra hunnit vara yrkesverksamma i ett flertal år. Det var även en stor spridning yrkesmässigt – animerare, tidningsdesigners, fotografer, personer från marknadsavdelningar och en fritidspedagog. Alla med det gemensamma intresset – grafisk design.

”Det har varit väldigt utvecklande. Jag har lärt mig att ”allt är inte bara känslor” och kan utnyttja bilder och typografi på ett annat sätt än tidigare. Vi fick till exempel göra en låtsastidning, och trots att man är en van tidningsläsare blev min för tät och innehållet för kompakt. Vanliga tidningar har mycket mer luft än vad man kan tro. Dessutom ser jag mer nu än innan. Plötsligt lägger jag märke till aktuella trender, som användandet av tunna typsnitt.”

”Man ser inte heller allt direkt, under kursen har vi tvingats att gå tillbaka till jobben flera gånger och titta igen. Det tillvägagångssättet har jag tagit med mig till jobbet. Efter kursen kan jag göra skillnad i nya jobb. Jag har kunnat justera, istället för att som tidigare – stryka delar. Till exempel kan mindre typografier vara svåra att få läsbara, men det går att rätta till genom att tänka om. Det har uppskattats av kunderna.”

”Kursen var mycket bättre än jag förväntat mig. Jag trodde det skulle bli en liten trevlig kvällskurs. Att den mest var för min egen skull och såg inte hur den skulle utveckla min professionella sida. Kursen tog mer fritid i anspråk än vad jag räknat med, men det var den värd. Vi fick bra feedback – alla fick sin tid med Anna-Karin. Mappen, med de arbeten vi gjorde, har varit rolig att ta med till jobbet och diskutera.”

”Jag skulle gärna gå fler kurser, kanske än mer forminriktat. En kvällskurs där man arbetar med ”digitala dekaler”, som banners och andra interaktiva format skulle vara intressant. Inom Hultafors skulle det vara spännande att utveckla nya sätt att profilera våra kunder. Hur vi arbetar med bilder, hur vi kan höja kvaliteten och hur vi kan jobba mer inom all form av display. Det blir ju allt viktigare hur man visar upp sig.”

INSPIRATION

  • Jag tycker om att bläddra i inredningsdesignern Trischa Guilds böcker för att få inspiration av alla färger.
  • Musik jag inspireras av är bland annat Melody Gardot, 70-tals disco och Nisse Landgren.
  • Talpedagogen i filmen The Kings Speech, som låter kungen komma till honom och lägger bort alla titlar – om det skall vara mod. Jag inspireras även av filmerna Moulin Rouge och Hair som är fyllda av musik, dans och färger.
  • Räddningsarbetet i Japan är ett modigt projekt.
  • En inspirerande person anser jag är konståkaren Daisuke Takahashi från Japan, som skadade knäet och fick lov att börja om med sin träning och lyckades.