Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Channa Ortmark: man kan gå hur långt som helst, bara man vill

n

Hennes målsättning är koncis: hon ska bli en av Sveriges bästa produktionsledare. Det har hon vetat länge. Med ett nytecknat anställningsavtal i bakfickan och en dryg månad kvar på Berghs ser framtiden ljus ut för Channa Ortmark.

April 27, 2012

Channa Ortmark har det senaste året läst Berghs diplomprogram Produktionsledning/Operativ projektledning. Av en slump träffade hon för några månader sedan i Berghs cafeteria en före detta arbetskollega. Han berättade att han arbetade på Klirr och tipsade Channa att höra av sig dit.

- Sedan dess har allt gått jättefort. Jag fick kontakt med vd:n på Klirr, gick på en intervju med honom, blev kallad till en andra intervju med två produktionsledare. Strax efteråt fick jag ett samtal – jag hade fått jobbet. Förra veckan skrev jag på papprena. Den 4 juni börjar jag jobba på Klirr, berättar Channa.

Klirr är en byrå som delar upp sin verksamhet i tre områden: rådgivning, koncept/ide och produktion/service. Inom den sistnämnda kommer Channa, tillsammans med de två produktionsledare som intervjuade henne, att arbeta. Hennes första uppdragsgivare är ett av Sveriges största företag.

- Jag var med på ett morgonmöte i fredags och kände att det här är så rätt. Det här är precis det jag var ute efter. Jag har hela tiden vetat att jag ville börja på en byrå som produktionsledare, att det är där jag platsar bäst. På Klirr är stämningen härlig. Att komma in där gav en varm känsla, det är trevlig personal, alla är tillmötesgående och framförallt verkar det inte vara hierarkiskt alls. Där är alla lika mycket värda, det finns ingen trappa att klättra uppför. Det märker man direkt när man kommer dit. De byter arbetsplatser med jämna mellanrum så att alla roterar och sitter i olika miljöer. Lokalerna är på fyra våningar med utsikt från Södermalm ut mot vattnet. Helt underbart.

Känns klivet mellan att vara student på Berghs och gå ut i arbetslivet naturligt?

- Det känns inte konstigt alls, faktiskt. Vi har varit nära verkligheten under hela utbildningen, dels genom praktiken, Brand X och inte minst examensprojektet som pågår nu. Det jag gör där är väldigt nära det jag kommer göra i framtiden. Självklart är jag är nervös, jag tror att alla någon gång undrar vad det egentligen är som de lärt sig och om de kan något, men jag hade inte kunnat få en bättre utbildning.

Minns du när du insåg att det var produktionsledare du skulle bli?

- Innan jag började här arbetade jag på Storåkers och där insåg jag att det är precis det här jag är duktig på. Jag har fallenhet för struktur, att fixa och ordna. Jag älskar att ha mycket att göra, när det är kaos och man ser hur alla andra undrar hur det ska ordna sig. Att kliva in där, ta tag i saken och lösa problemen, jag älskar det. Jag får inte panik i sådana lägen, snarare tvärtom. Jag har egentligen aldrig tvekat på att det just är produktionsledare jag ska bli.

Vad kommer du minnas från året på Berghs?

- Från tiden på Berghs kommer jag se tillbaka på alla samarbetsprojekt mellan utbildningarna, det har varit roligast. Och jag kommer fortsätta vara stolt över mig själv för de tunga teoretiska kurserna vi har haft: ARU och Företagsekonomi till exempel. Det har varit helt fantastiskt att få möjligheten att utbilda oss inom det. Jag förstår inte hur jag ska kunna klara mig utan alla människor här. Jag hoppas att jag inte kommer behöva det.

Några dagar efter att du avslutar din tid på Berghs kliver du in på Klirr. Vad händer första veckan och vad har du för förväntningar?

- Förmodligen blir det korvstoppning, blandat med nervositet, blandat med att jag kommer vara peppad att börja jobba. Jag kommer vara yngst på stället vilket gör att jag blir ännu mer taggad att visa vad jag går för. Mina förväntningar är helt enkelt att få jobba som produktionsledare på riktigt. Att få använda sig av allt jag lärt mig här. Att få jobba med olika kunder, att få använda alla de verktyg man har fått här ut i arbetslivet.

Det är ganska tidigt att få jobb månader innan man går ut skolan, hur kom det sig att det blev så?

- Jag hade som målsättning med min utbildning att jag skulle ha ett jobb dagen efter jag slutade. Jag var väldigt målfokuserad och började se mig omkring redan i februari, mars. Det var något jag verkligen ville. Och det känns så himla skönt att ha uppnått det nu.

Var ser du dig själv om fem år?