Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Distansavslutning HT 2010

veronicasaffish

Distanskurserna engagerar varje termin omkring 200 studenter som av olika anledningar trivs bäst med att studera på distans. De kanske arbetar, har svårt att närvara vid fasta tider eller inte alls vill lämna hemorten.

Januari 3, 2011

Två gånger per termin kommer de till skolan, för att antingen starta eller avsluta en kurs och lördagen den 11:e december var det dags igen. Under en hel dag samlades studenter och kursansvariga för att slutredovisa projekt, gå på inspirationsföreläsning och mingla. Under 15 veckor har de mejlat, kikat på varandras arbeten, tipsat om filmer, länkar och evenemang.

Camilla Sundberg och Victoria Larsson från Malmö, Caroline Lindström från Stockholm och Emelie Magnusson från Borås har samlats i lektionssal 44 tillsammans med Patrik Berg, kursansvarig för Grafisk design, steg 2, i väntan på det sista lektionstillfället. På den bakre väggen hänger studenternas utprintade affischredovisning – för operan Rigoletto:

- Utöver instruktionen för affischuppgiften skickade jag hem till var och en ett unikt, antikt fotografi att förhålla sig till på valfritt sätt men som på ett eller annat sätt skulle figurera i slutpresentationen. Och det är spännande att se hur studenterna har valt att applicera det så olika i sina lösningar, säger Patrik. För några har det spelat huvudrollen och för andra figurerar det i marginalen.

 
18
Camilla Sundberg har arbetat som fotograf och ville nu bredda sin kompetens:
 
- Jag tycker att det har varit väldigt lärorikt att vänja sig vid att arbeta mot kund, berättar Camilla. Skillnaden mellan en grafisk designer och en konstnär är ju att vi alltid måste förhålla oss till en uppgift med ramar. Vi skapar ju aldrig helt fritt och ibland behöver du göra saker som du inte alltid tycker är superkul och då gäller det att ändå klara av att prestera.
 
 
 
 
 
Patrik fyller i att studenterna initialt fick lämna tre tumnagelversioner av sitt affischprojekt, varpå en valdes ut att fortsätta med. På en skärm visar Patrik upp exempel på hur en tumnagelskiss utvecklades till en delredovisning och till sist blommade ut i slutpresentation. 
 
- På distansen får man dessa oerhört tydliga kvitton på sin utveckling!
 
Emelie arbetar som kreatör på Borås tidnings annonsredaktion. Efter att ha haft samma arbetsuppgifter i 4 år kände hon att hon stod stilla.
 
- Jag fick ingen inspiration, det kändes som att jag fastnat på samma plats och behövde lite nytänk och få bygga på min egen kunskapsbank. Och efter att ha blivit tipsad av två kollegor och tidigare Berghsstudenter sökte jag denna kurs.
 
För Emelie har Patriks feedback varit bland det viktigaste med kursen.
 
- Vi har haft en engagerad lärare som har gett väldigt mycket konstruktiv feedback och det har varit väldigt bra för mig. Jag har fått en helt ny säkerhet i min yrkesroll, säger hon. I min position är jag den som ska sitta med kompetensen och då är det skönt att någon utomstående med Patriks kompetens faktiskt tycker att det jag gör är bra.
 
Caroline Lindström jobbar som grafisk designer på ett fastighetsföretag idag och känner att hon vill utvecklas mer för att i framtiden förhoppningsvis göra ett hopp i karriären:
 
- För mig har utbildningen varit helt fantastisk. Förutom att jag har fått prova på väldigt mycket som jag aldrig riktigt får möjligheten till i mitt nuvarande yrke så har jag även lärt mig att tänka steget längre – vad det är kunden vill ha och hur jag ska lösa det! Man ser framförallt en utveckling hos sig själv, avslutar hon.
19
Victoria Larsson har tidigare jobbat med mode som mönsterkonstruktör men är nu i färd med att starta eget:
 
- Jag valde Berghs på grund av skolas goda rykte och tyckte att den här kursen i grafisk design verkade spännande och nu har jag som ett direktresultat av kursen en kokbok, en affisch, en logotype och en förpackning att lägga till min portfolio av arbetsprover. Och ett stärkt självförtroende i min argumentation för olika lösningar.
 
- Bland det viktigaste när man kommer ut i arbetslivet är ju faktiskt att kunna presentera sina idéer och kunna argumentera för de val man har gjort, avslutar Patrik.
 
 
Jag lämnar eleverna till en dag av slutredovisningar, jullunch och kursens sista inspirerande gästföreläsning.