Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Effektiv presentationsteknik - låt mottagaren övertyga sig själv!

I en värld som aldrig slutar kommunicera spelar det ingen roll hur bra du, din produkt eller din verksamhet är, om du inte har förmågan att förmedla det till andra. Så långt är de flesta överens. Varför är det då så svårt? Marcus Höök, individuell talartränare och utbildare, delar med sig av sina bästa tips för att effektivisera din presentationsteknik och därigenom nå resultat. Marcus är också kursansvarig för Berghs Professional-kurs Effektiv Presentationsteknik.

Oktober 16, 2014

Hej Marcus! Varför tror du att många tycker att det är så läskigt och obehagligt att hålla presentationer?

För att det är en ovan situation. Vi övar ju oftast i ”skarpa lägen” och då är det svårt att få ett kvitto på vad som gick bra och mindre bra och varför. Detta är ju något praktiskt, men ofta tenderar utbildningar inom detta ämne handla mer om teori och generella förhållningssätt. Jag bygger min pedagogik på talarens personlighet och hur vi kan utveckla det som finns. Där finns tryggheten som är a och o för att det inte ska kännas obehagligt.

Din kurs Effektiv presentationsteknik ger deltagarna "kunskap, insikt, träning och verktyg för att öka din förmåga att tala dig till framgång" -  kan du dela med dig av ett sådant verktyg?

Att vara personlig med allt vad det innebär. Eftersom du är en unik individ kommer en personlig presentation få större genomslag. Under de 15 år jag jobbat med individuell talarträning så har alla möjlighet att bli mycket bättre. Vi lever ju idag i en värld där det finns fantastiska hjälpmedel som kan kompensera våra svaga sidor och lyfta fram våra starka sidor än mer. Nytt för i höst är även att jag kommer bjuda in gäster, bl a en psykolog som ska prata om kommunikationspsykologi och medveten och omedveten kommunikation. Det är skitspännande!

Vilket är ditt bästa tips för att mota scenskräcken och prestationsångesten i dörren?

Förberedelser. Tyvärr är det så enkelt. Väl i presentationssituationen är det bra att vara lite nervös. Det gör dig mera närvarande. Jag hjälper dig gärna att hitta en lagom och hanterlig nervositetsnivå:).

Vilka talare och kommunikatörer tycker du är goda förebilder? Dela gärna en länk eller ett youtubeklipp som du inspireras av!

Jag tjatar om Barak Obamas tal ”Fired up”, men det innehåller faktiskt allt jag tycker är bra. Jag kommer utveckla det på kursen. Gå in på Ted Talks, där hittar du fantastiska exempel på bra talare. Mina favoriter är annars de ”personliga talarna”, de som berör mig. Jag längtar efter att bli mer berörd i t ex ”byråpitchar”. Jag lovar att det är det bästa resultatet att vinna mottagaren.

Passar din kurs bara för den som håller i regelbundna presentationer?

Det är bra om du har presentationsvana, men det behöver inte vara regelbundet och du kanske står inför en situation där du kommer börja tala mer?! Alla är välkomna, men det är ingen nybörjarkurs.

Allra sist: vad är det som gör att en presentation övertygar och säljer in ett budskap?

Att budskapet/erbjudandet placeras i mottagarens knä, d v s utifrån den verklighet mottagaren befinner sig i, inte den som presenterar. Det är fantastiskt häftigt när mottagaren börjar säga det du tänkt att säga. Det mest effektiva sättet att övertyga är att låta mottagaren övertyga sig själv.

Marcus Hööks kurs Effektiv Presentationsteknik startar varje vår och höst på Berghs och löper över tre heldagar.