Artiklar

Forskare och illustratör – en perfekt kombination

Sandra.Haraldson
Illustration är perfekt som verktyg för att kommunicera ut budskap, förklara sammanhang, förenkla och beskriva essensen från forskning

“Illustration är perfekt som verktyg för att kommunicera ut budskap, förklara sammanhang, förenkla och beskriva essensen från forskning” säger Sandra Haraldson som gick kursen Illustration på Berghs under hösten 2023. Här berättar hon om utbildningen, sitt jobb och utvecklar vad hon menar med att kursledaren Annika är något alldeles speciellt.

Hej Sandra! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag är en kreativ seniorforskare och illustratör inom området hållbara transporter på RISE som lever livet med man, tre barn, två bonusbarn och två hundar i fiskebyn Träslövsläge söder om Varberg. Allt började med en dataekonomexamen i början av 2000-talet, och efter några år som programmerare och IT-konsult läste jag forskarutbildning vid Linköpings universitet. Efter några år inom akademin började jag som industriforskare. Och i den rollen är jag fortfarande kvar sedan 15 år. Jag har parallellt alltid läst design- och illustrationskurser både på universitet och online på Skillshare, Moderskeppet och nu senast på Berghs.

Du gick distanskursen Illustration hos oss under hösten 2023. Vad var det som fick dig att söka denna?

  • Eftersom jag arbetar heltid var ett upplägg där jag kunde styra insatserna viktigt och sen tyckte jag om att det fanns en tydlig utmaning för att klara utbildningen.
  • Jag tittade runt länge för att hitta rätt utbildning. Berghs låg överst på listan, det fanns mycket positiva omdömen om både utbildningen och läraren och jag kände att innehållet och upplägget i kursen var det jag sökte.
  • Har drömt om att gå en utbildning inom illustration i så många år. Men det var min pappas bortgång i början av året som gav mig knuffen att våga söka. Illustration är så personligt för mig och jag var helt enkelt rädd för att upptäcka att jag inte var tillräckligt bra. Men jag är så glad att jag vågade och rädslan att misslyckas har omvandlats till ett självförtroende i mitt illustrerande.

Vilken intressant kombination av yrkesroller du har. Vill du berätta lite mer om detta?

– Jag älskar att kombinera rollen som forskare med illustratör och i min roll som konceptutvecklare behövs båda. Illustration lyfter kunskapsutvecklingen och vice versa och illustration är perfekt som verktyg för att kommunicera ut budskap, förklara sammanhang, förenkla och beskriva essensen från forskning.

Vad har du fått med dig från kursen?

– Ett större självförtroende i mitt illustrerande och känslan att ”jag kan ju det här”. Genom utbildningen hittade jag också magkänslan och började lita på den. Det är en kompass som guidar mig i allt från urvalsprocess till färdigställande. Och kraften i att lämna ifrån sig något man inte är helt nöjd med. Annika Sköld sa på introduktionsdagen; ”finished not perfect” – det blev ett mantra för mig från första till sista uppgift och något jag dagligen påminner mig om.

Hur var läraren?

– Annika är något alldeles speciellt! Hennes förmåga att se oss alla på det sätt vi behövde kräver en ovanlig kombination av professionalism och ett pedagogiskt hjärta. Annikas empatiska ledarskap var som en cocktail av konstruktiv kritik och push när det var läge, kombinerat med ett stort och kompetent engagemang och peppande. Hon är en ledstjärna för mig både som person och illustratör.

Hur var det att plugga på distans?

  • Nödvändigt! Det hade varit omöjligt för många av oss som läste utbildningen att göra det på annat sätt än på distans, inklusive mig själv. Och tack vare ett bra upplägg gick det att skapa en struktur som var nödvändig för att hinna med det som skulle göras. Gruppen blir otroligt viktig och transparensen att få lära sig genom att ta del av varandras processer är en bra pedagogisk modell.
  • Att jag arbetade heltid vid sidan av kursen tror jag var en fördel för mig. Det krävde att jag hittade en egen fungerande rutin, med utrymme för reflektion och återhämtning och att jag fick hushålla med tiden för varje moment i en uppgift. Rutinen har blivit en välfungerande arbetsprocess som jag använt i alla uppdrag både under och efter utbildningen.

Fick du någon aha-upplevelse under kursen?

– En aha-upplevelse som blev tydlig för mig var att det inte går att ha för många parallella kreativa processer. I samband med uppgift 8 hade jag ett stort illustrationsuppdrag i ett projekt på jobbet som krävde mer än hela min kreativa uppmärksamhet och förmåga. Den veckans inlämning kände jag mig allt utom nöjd med. Men insikten som det gav blev den veckans stora lärdom. När sedan jobbets uppdrag var inlämnat, gick det plötsligt att återuppta arbetet med inlämningen, som i slutändan blev riktigt bra.

Vad tycker du var roligast eller mest lärorikt på utbildningen?

– Jag tyckte om att det var en utmanande utbildning. Varje moment krävde att jag skulle ge en del av mig och förstå eller se något nytt. Men det innebar också att det blev ett kontinuerligt lärande. Vi hade (och har) en fin sammanhållning i gruppen där vi hjälpte varandra att våga, se varandras styrkor och våra unika IDn.

Sandras illustration heter ”DreamOn” och gjordes som ett fiktivt uppdrag under kursen.

Jobbar du helst för hand eller i något verktyg när du illustrerar? Berätta något om din designprocess.

– Jag jobbar främst digitalt, på iPad och i Procreate. Det är där jag är mest kreativ, men beroende på uppdrag använder jag även Illustrator, Photoshop och InDesign.

Var hämtar du inspiration till dina illustrationer?

– Överallt. Jag följer många kreativa personer i sociala medier, men får också mycket inspiration från möten med människor i olika sammanhang. Jag lyssnar mycket på poddar och ljudböcker som ger mig inre bilder och intellektuella insikter.

Hur planerar du att få användning av det du lärde dig?

  • Jag tänker fortsätta att arbeta som jag gör idag med mina dubbla roller (med målsättningen 50/50).
  • Kunskapsspridning och illustration ska ha en större roll i forskning- och innovationsprojekt anser jag. Av erfarenhet vet jag hur stor potential det finns i att använda illustration som verktyg och det värdet behöver kommuniceras.
  • Jag kommer ha en egen hemsida och även ett instagram-flöde under samma namn där min portfolio kommer att finnas. Och så har jag tänkt att gå med i illustratörscentrum.
  • Det finns även andra drömmar som går bortom det jag gör idag, men de får nog förbli drömmar ett litet tag till.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Mina dagar är rätt olika. Dels har jag många parallella projekt med olika fokus och aktörskonstellationer. Vi utvecklar alltid koncept tillsammans med branscher och många organisationer, så det är ett teambaserat arbete. Jag har ofta rollen som konceptutvecklingsledare som är en kreativ roll där jag använder illustration som verktyg i att utveckla koncepten, men framförallt som del i kunskapsspridning i artiklar, rapporter och annat presentationsmaterial.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är att jag får göra något som jag tycker känns meningsfullt genom att det huvudsakliga målet med de koncept och innovationer vi utvecklar är att bidra till ett bättre samhälle.

Och någon utmaning?

– Den största utmaningen är nog att ha tålamodet som krävs för att få en bransch att förstå dess framtida behov och att samverkan är nyckeln för att nå dit. Det kräver att enskilda organisationer eller branscher klarar att se bortom den egna verksamheten och där har vi på RISE en viktig roll i att ta ett systemperspektiv och säkerställa att utvecklingen sker på ett sätt som bidrar till en positiv samhällsutveckling. Så det är utmanande, men samtidigt nödvändigt och jag tror att det är i det komplexa som jag hittar min drivkraft.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Mitt bästa karriärstips är att hitta människor man litar på och som kompletterar ens egen kompetens. Jag tror på samverkan, inte bara i de koncept jag är med och utvecklar, utan i alla aspekter av livet. Sen tycker jag att det är viktigt att investera sig själv i det man levererar och att alltid leverera i tid.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet du läste hos oss?

– Jag har genom utbildningen fått så många nya kreativa personer att följa, sidor att inspireras av och böcker att läsa – det fanns många sådana på önskelistan i jul. Nätverket som jag fick genom utbildningen är värdefullt för framtiden. Vi kommer att fortsätta inspireras av varandra och stötta varandra i våra olika processer.

Slutligen, vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Oavsett om man vill få ett större självförtroende i sitt skapande, kanske hitta sin grafiska identitet, bygga sin portfolio eller bli rustad som illustratör in house eller i egen låda, ger denna utbildning alla dessa komponenter. Gå den – det är bland det bästa jag gjort.