Artiklar

Fortsätt utvecklas och följ din dröm

Pontus Venström

Pontus Venström har alltid tecknat. I höstas bestämde han sig för att förkovra sig i detta intresse genom att läsa distanskursen Illustration på Berghs. Här berättar han om detta och ger tips till dig som också är nyfiken på ämnet.

Hej Pontus! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag arbetar som Web Manager och har jobbat med webb de senaste 12 åren. Bor i Stockholm, Gröndal med sambo och dotter. Har en magister i Kommunikation, samhälle och mediegestaltning från Liu sedan tidigare och 2016 gick jag kursen UX Product Development på Berghs.

Hösten 2020 läste du distanskursen Illustration hos oss, vad var det som fick dig att söka den?

– Jag har alltid tecknat och tyckt om att gestalta saker, frågor, problem osv och har ofta fått frågan från vänner och bekanta varför jag inte satsar på illustrerandet. Jag har aldrig riktigt vetat hur eller var man börjar. Jag är typen som verkligen tycker om att grotta ner mig när jag illustrerar. Jag tycker om när tiden försvinner och när jag kan få sitta ostörd med en illustration – länge. Och när den är klar hoppar jag vidare till nästa, har aldrig varit bra på att sälja in mitt illustrerande däremellan. Så det var en av anledningarna till att jag sökte kursen. En annan är ju helt klart att få tips, feedback på mitt illustrerande från professionella som är i branschen. Vill utvecklas som illustratör, men också för att få veta vilka dörrar som man ska knacka på för att de kanske ska öppnas.

Vad har du fått med dig från utbildningen?

– Jag har fått många verktyg att ta med mig. Framför allt förberedelsen inför illustrerandet – research, skisstadiet, mindsetet och att alltid göra det som känns bra och inte tappa bort sig själv eller stilen man har. För det är lätt att göra, det finns så många bra illustratörer där ute, och det är lätt att påverkas eller klanka ner på sig själv.

Hur var läraren?

Annika var riktigt bra! På något sätt verkar hon ha förmågan att känna in hur alla deltagare behöver olika typ av vägledning. Vissa behöver mer; kommunicera om och hur de ska ta sig framåt i en uppgift och vissa kanske behöver mer frihet för att hitta vägen framåt själv och få feedback utifrån det. Hon är trygg, kan massor, ger dig ofantligt många tips och inspiration under kursens gång. Toppen helt enkelt!

Pontus.Venström

Vad tycker du var roligast eller mest lärorikt på kursen?

– Uppgifterna är varierande och utmanande. Du kanske känner dig hemma i några av dem och helt främmande i andra – vilket gör att du utvecklas och får tänka annorlunda, utanför din egen trygghetszon, vilket verkligen är givande. Feedbacken var också väldigt viktig – både från lärare och deltagare, det gäller varje uppgift du gör. Och att feedback-kulturen är obligatorisk för att klara kursen är stort plus. Genom att titta på andras illustrationer och stil och få ge feedback är även det utvecklande.

Har du fått användning av det du lärde dig?

– Jag har ingen stress att få jobb eller uppdrag som illustratör nu. Det beror väl delvis på min familjesituation – barn och familj går först. Men det betyder inte att jag inte kommer att illustrera, pusha för att få ut mina illustrationer, knacka på dörrar som kanske kan öppnas. Vad jag menar är att det får ta den tid det tar – så länge jag har kul medan jag illustrerar och i processerna runt omkring så kommer även viljan att finnas.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Min tanke var aldrig att gå kursen för att utvecklas i mitt nuvarande jobb. Det är väl en lyx kanske att jag hade möjligheten att göra detta helt för mig själv, för mitt eget intresse och vinning. Dock finns det ju synergier då det jag jobbar med ofta handlar om hur saker ska gestaltas och presenteras på webben. Eftersom jag enbart jobbar digitalt var min tanke med kursen att jag skulle illustrera ”analogt” - men det blev endast en uppgift där jag gjorde så – på resten använde jag mig av digitala verktyg och det är inget jag ångrar.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns kurser i våra lokaler och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Har ditt arbete ändrats nu under Coronapandemin?

– Som för så många andra så jobbar jag hemifrån, vilket jag trivs med och det fungerar bra då jag enbart jobbar digitalt. Men dagarna flyter lite ihop – framförallt när kontakten med vänner och familj också begränsats.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet du läste hos oss?

– Med alla tips på webbsidor och illustratörer som du får under kursens gång – det är så många att du knappt vet när du ska ha tid att läsa och ta en titt på allt. Tanken är väl vissa gånger att du ska plocka ut dina egna guldkorn. Men även via sociala media – framförallt Instagram och Pinterest eftersom de medierna är så bildfokuserade.

Vad vill du säga till någon som också funderar på att läsa denna utbildning?

– Vill du utvecklas som illustratör eller få en bra inblick i branschen tycker jag att det är en given kurs att gå. Bra att komma ihåg dock är att det är upp till dig att ta din egen resa vidare då det mer eller mindre är ett entreprenörskap i grund och botten.

Här hittar du Pontus portfolio och svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs på Berghs