Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

En smart förpackning – fylld med välling!

spice

Det blev det vinnande bidraget i årets upplaga av Billeruds designtävling SPICE: 12 som avgjordes i oktober på Berghs. Det är tredje året i rad som Berghs, Billerud och designbyrån NINE arrangerar tävlingen SPICE (Sustainable Packaging & Innovation Communication Event).

Oktober 28, 2012

Under sex veckor har tolv studentgrupper, från diplomprogrammen Grafisk Design och Produktionsledning/Operativ projektledning, arbetat med årets uppgift – att utveckla  livsmedelsföretaget Sempers befintliga vällingförpackning och tillhörande förvaringsburk. 

– Det har varit en fantastisk spännande resa att följa elevernas arbete. Och resultatet överträffar alla mina förväntningar, att på så kort tid komma upp med så genomtänkta och spännande designkoncept är imponerande, säger Marina Eriksdotter, Group Brand Manager på Semper. 

Störst gillande hos juryn fick förslaget från Emma Fällman, Jesper Olsson, Kajsa Jacobsen och Louise Persson.

”Ett koncept som räckte hela vägen. Ett nytänk i utvecklandet av förpackningen, fantastiskt ljuvliga illustrationer och en presentationsfilm om vällingmys som gick rakt in i hjärta”, löd motiveringen.

– Vi utgick från Sempers symboler, den röda färgen och barnet. Det emotionella. Och så förstärkte vi detta uttryck, säger Jesper Olsson och Kajsa Jacobsen.
För eleverna var jurypresentationen finalen på en hektisk period med bland annat besök på Billeruds bruk Gruvön och föreläsningar kring Billeruds fiberbaserade
produkter.

– Vikten av en produkts förpackning får allt större roll. SPICE passar Billeruds erbjudande – att utveckla hållbara och smarta förpackningar som skapar ett
mervärde. Vi får här en unik tillfällighet att skapa en nära relation mellan framtidens designer och våra produkter, säger Jimmy Nyström, Business
Development Director på Billerud.

För den vinnande kvartetten väntar nu första priset – en inspirationsresa till Berlin. För alla prototyper och presentationer väntar en utställning på Sempers
huvudkontor i Sundbyberg. 

– Därefter ska vi i lugn och ro sätta oss ner och fundera hur vi ska gå vidare med alla de idéer vi har fått av SPICE-projektet, säger Marina Eriksdotter.