Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

En students dagbok: Andrea Norden

bildstor

Andrea Norden läser, sedan några veckor tillbaka, diplomutbildningen Grafisk Design på Berghs. Vi bad henne föra timdagbok under en vanlig dag i sitt nya liv. Här är resultatet.

September 2, 2011

08.00. Mmm. Lite sovmorgon.. Det har gått två och en halv vecka sedan första skoldagen och idag har vi den första riktiga presentationen inför klassen, i kärnämnet Grafisk Form. Nervös? Japp! Hoppas Pålle är snäll mot oss newbees i eftermiddag...

08.30. Börjar morgonen hemma med att skriva mina morgonsidor, en uppgift i kursen The Artist Way. Jag skriver tre sidor blaj om allt och ingenting, det ska rensa hjärnan från skräptankar. Sveper kaffet och tar tunnelbanan (lat som jag är) från Odenplan till Hötorget.

11.30. Ateljén är fylld av GD-klassen som jobbar som illrar på det sista i sina presentationer. Lunchlådor tas ur micron och trots att nervositeten finns i luften är klassen lika glad och mysig som alltid.

230

Back to basics med potatistryck!

Någon frågar; "Vad ska du göra på din artistdate?" och får svaret; "Gå på bio med mig själv, du då?" Frågan om artistdate har varit vanlig senaste veckan då vi fått i uppgift att en gång i veckan i tolv veckor framöver gå på en inspirationsdate med oss själva. Själv ska jag leka proffsfotograf. Riktigt kul läxa, om man ens kan kalla det läxa?

231

Lunchjobb

12.50. Känner hur tröttheten från att ha suttit i skolan till 22 igår kväll börjar smyga sig på. Tankarna börjar glida iväg; "Vad ska vi göra för tema när det är vår klass som anordnar Berghs bar?”, "Vem har målat teckningarna och skrivit på väggarna i ateljén, får jag också göra det?!" "Vad ska jag hålla tal om på måndag i presentationsteknik?" ”Mmmm.. Antons matlåda ser grymt mycket godare ut än min.” Nä, nu får jag rycka upp mig, 10 min till presentation!

13.00. Pålle inleder lektionen med att trösta oss som inte lyckats få igång skolans skrivare, och lovar att vi så småningom kommer att fatta hur saker och ting fungerar. Det gäller med allt här på Berghs. Känns skönt att det verkligen är uttalat att man är här för att lära sig, och att man inte behöver vara eller tro att man är proffs från början. ”Progress, not perfection” som det står i Artist Way-boken.

16.15. Alla har presenterat sina affärskoncept, jag och Rosanna gjorde om en korvmoj till en surfinspirerad korv-oas, andra pimpade upp en fiskebutik, skomakeri, gjorde sunkpizzerian Ram-Boo till en cool Rambo-restaurang med en kniv som meny. Nu sitter vi med stämplar på händerna, pappershattar och är nöjda att det är klart. Och imponerade! Jesus, vilka grymma människor. Det är nog verkligen som det sägs; att man kan lära sig minst lika mycket av sina klasskompisar som av lärarna.

232

Hattar på!

16.50. Caféet i skolan har fått ny inredning. Allas pannåer från redovisningen nyss har hängts upp på väggen tillsammans med dummies (t-shirts, visitkort, burkar och menyer). Halva klassen ger sig av mot Lion bar, Berghs-haket nr 1, och resten drar hem för att vila. Själv gör jag det sista. Peppar inför klassfesten på fredag istället. 

234

235

17.50. Hemma i soffan. Jag kanske ska börja fundera på den där t-shirttävlingen man kan anmäla sig till. Kommer inte på ett enda motiv... Ingen inspiration och inga idéer kommer upp på pappret! Hur ska detta gå om jag inte ens kan kladda ihop en liten skiss...?

Passande nog slår jag upp en bok vi blivit rekommenderade. Där finns lösningen på mitt problem och rubriken fyller mig med nytt hopp; "Har du kört fast; byt penna."

Det kommer nog gå bra det här ändå.

 

Andrea Norden läser diplomutbildningen Grafisk Design. Bilderna tillhör henne.