Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Erik Dolk: ”Under utbildningen utvecklades och formades jag som formgivare”

erikdolk

För fyra år sedan sökte Erik Dolk, från Falkenberg, utbildningen Grafisk Design på Berghs. Han letade efter en skola som speglade yrkeslivet på ett relevant sätt, och hade inte svårt att bestämma inriktning. Idag arbetar Erik som grafisk formgivare/art director på en designbyrå i Stockholm.

Januari 17, 2012

Hej Erik! Vem är du och var kommer du ifrån?

Hej! Jag är en kille på 29 år från en liten stad på Sveriges västkust som heter Falkenberg. Jag bor numera i Stockholm sedan fyra år.

Kan du berätta lite om hur det kom sig att du sökte till Berghs?
Efter ett antal år av tråkiga jobb och ofokuserade gratis frilansjobb, så insåg jag att det var dags att börja studera. Det kändes som ett krav för att komma ut i arbetslivet på en professionell nivå. Berghs verkade vara rätt skola för mig, eftersom den verkade spegla yrkeslivet.

Du sökte Grafisk Design på Berghs. Berätta lite om våren med arbetsproverna!
Arbetsproverna var helt klart en utmaning, men jag grubblade inte för mycket. Om jag minns rätt så var huvuduppgiften att skapa ett koncept för ett nystartat modemärke. Briefen var tydlig och innehållsrik, så underlaget var bra.

Hur lade du upp ditt arbete med arbetsproverna?
Självklart ändrade sig arbetet under sin gång. Det är sällan man prickar rätt direkt, men jag var också väldigt öppen med mina lösningar och diskuterade dessa med mina kompisar.

Du kom in på Grafisk design och gick ut för några år sedan. Hur upplevde du utbildningen och åren på Berghs?
Utbildningen är ju på två år men det känns snarare som ett enda långt år. Med det menar jag att utbildningen är väldigt intensiv. Och enormt givande. Utbildningen gav allt från konceptuell kunskap till typografiskt hantverk.

Ett starkt minne från tiden?
Ett starkt minne är definitivt alla nervösa presentationer. De var enormt givande då man lärde sig att prata om sitt arbete och förklara konceptet inför klassen och läraren.

Vad har hänt sedan dess?
Mycket har hänt! Under utbildningen utvecklade och formades jag som formgivare och ända sedan skolstarten har det varit mycket jobb. Både på skolan och vid sidan av.

När du fick ditt första jobb i branschen efter Berghs, kände du dig väl förberedd?
Jag kände mig förberedd i min yrkesroll, men yrkeslivet är lite knepigare. I "verkligheten" är det många fler saker att förhålla sig till.

Vad gör du idag?
Idag jobbar jag som grafisk formgivare/art director på BAS Brand Identity här i Stockholm. Här har jag jobbat nu i snart två år och det är grymt kul. Det är givande att jobba med folk som sitter på enorma erfarenheter och kunskaper. BAS är en designbyrå som jobbar med allt från retail-koncept till strategi, så det är stor variation på uppdragen, vilket är spännande.

Med facit på hand, är du nöjd med din utbildning på Berghs?
Jag är mycket nöjd med min utbildning på Berghs. Utan den hade jag troligtvis inte varit yrkesaktiv på den nivå jag är idag. Utbildningen gav mig den kunskap och färdighet som krävdes för att gå ut i arbetslivet.