Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Ester Martin Bergsmark: utmana det publiken tar för givet

image

I kursen Motion Design för andraårsstudenterna i Grafisk Design på Berghs School of Communication lär de sig allt om att göra stiliga filmer. Och vem passar bättre att lära dem om det än den normbrytande och Guldbaggevinnande regissören Ester Martin Bergsmark?

November 18, 2015

Bergsmark är mest känd för dokumentärerna ”Pojktanten” och ”Maggie vaknar på balkongen” och dramafilmen ”Nånting måste gå sönder”. Ester Martin är även känd som en sann normbrytare och hen var en av de första personer i Sverige som bytte namn till ett som tidigare klassificerats som kvinnonamn och inte tillåtits män när lagen om namnbyte ändrades år 2009. För Berghs Grafisk Design-studenter föreläste hen om filmskapande och normkritik.

Berätta lite om vad du håller på med för projekt just nu?
Just nu håller jag på skriver på två långfilmsmanus och en kortfilm. De tre projekten handlar om smågodis, katter och våld.

Vad föreläste du för studenterna om?
Utgående från min senaste långfilm ”Nånting måste gå sönder” diskuterade vi om allt från processen till vad som är verklighet och autenticitet. Vi pratade om casting, regi, hur lång tid det tar att göra film, hur man gestaltar känslor och mycket annat.

Vilken tanke eller känsla önskar du att studenterna lämnade föreläsningen med?
Om den där virrputten kan göra något kanske jag också kan det!

I dina verk finns ett tydligt ifrågasättande av rådande normer, varför är det viktigt för Berghs-studerande att vara normkritiska?
Jag tänker att alla som sänder ut bilder eller rörliga bilder i den här världen är skyldiga att utmana och ifrågasätta saker som publiken tar för givet. Därför är det viktigt att inte bara reproducera de rådande normerna. Även vilken estetik man använder sänder ut olika budskap.

Har du några konkreta tips för hur man blir en mer normmedveten kreatör?
Det gäller att ständigt ifrågasätta saker som man tar för givna. Se filmer, läs böcker och när du sen inser hur många av dem som centreras kring vita, straighta män kommer du att bli inspirerad till att förändra utbudet och utvidga din verklighet!