Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Fotograf Maria Langen: Kameran är en vän som jag får nya vänner genom

maria nordkorea

Maria Langen arbetar som kommunikationsstrateg och skrivande fotograf. Förra året läste hon vid Berghs fotoutbildning Bilder Nordic School of Photography. I juni öppnar hennes fotoutställning om Nordkorea där Maria frågar sig: Bilden av Nordkorea - mystisk, sann eller falsk?

Januari 5, 2013

Hej Maria Langen, vem är du?

Jag är en person som gillar att arbeta med kommunikation. Troligen för att jag möter så många människor och olika kulturer i mitt arbete. När jag inte arbetar kan jag ofta ses på Södermalm i Stockholm, med min lilla Bichon Bolognese-hund och en kamera på magen. När jag vill vara i fred brukar jag rymma ut i skärgården tillsammans med min man Sverre Sverredal. Ibland följer något av mina barn med. Mitt största intresse är att resa. Jag har varit i en fjärdedel av jordens länder och listan är lång på alla de resereportage jag vill göra.

Du har läst Bilder Nordic School of Photography på Berghs, vad ledde dig hit? 

För många år sedan läste jag information och kommunikation på Berghs. Sedan dess har jag jobbat med allt från strategisk kommunikation och internationell projektledning till tidningar, böcker och webbplatser. På vissa jobb har jag skrivit och fotograferat, på andra har jag beställt både texter och bilder. Bildintresset har vuxit i takt med erfarenheterna och för bara ett par år sedan bestämde jag mig för att vidareutvecklas som fotograf. Bilder Nordic School of Photography-kursen kom som ett brev på posten. Dels för att den personliga tajmingen var helt rätt. Dels för att Berghs är en skola jag har förtroende för och innehållet i kursen var helt rätt för mig!

Såhär i efterhand, går det att sammanfatta utbildningen?

Jag minns att jag fick flera aha-upplevelser varje dag på kursen. Jag kan inte nämna en specifik, mer känslan av att hela tiden lära, lära och lära. Och utvecklas inom alla områden (inte bara de tekniska). Jag gillade kombinationen av det traditionella lärandet och de många samtalen, analyserna och att själv få prova på.

Ett starkt minne från skolan och tiden på Berghs?

SMUTS-utställningen och den roliga avslutningskvällen är starka minnen för mig. Inför utställningen var det en del samarbetsproblem mellan klasserna som sedan reddes ut och resultatet blev superbt!

Vad sysslar du med idag?

Idag jobbar jag som kommunikationsstrateg och skrivande fotograf. Tillsammans med min partner driver jag mitt eget företag Sverredal & Langen AB och Svenska Institutet för Kriskommunikation.

Berätta om utställningen "Bilden av Nordkorea – mytiskt, sann eller falsk?" som öppnar på onsdag!

För en månad sedan reste jag till Nordkorea. Jag var nyfiken på det slutna landet och alla de myter och skrönor som cirkulerar. Hur jag än letade kunde jag inte hitta mycket information om Nordkorea och framför allt bara bilder av en och samma karaktär (på landets ledare, människor i fina kläder, turistattraktioner, osv.) Väl i Nordkorea försökte jag nollställa mitt huvud på förväntningar. Jag fotograferade allt sådant som kan ge en allsidig bild av landet och folket. Framför allt fokuserade jag på människor i många olika situationer – allt från militärparader och torg, till hårt arbetande bybor och showartister i vackra kläder.

Därav titeln på utställningen: Nordkorea – mytiskt, sant eller falskt?  På min förhandsvisning av bilderna får besökarna själva skapa sin bild. Jag hoppas också att mina fotografier kommer att föra med sig många intressanta samtal.

Vi har öppet onsdag- fredag den 6-8 juni klockan 11.00-18.00 och vi planerar även en större utställning i höst!

Vad, med fotografi, älskar du allra mest?

Jag gillar den omväxling fotojobbet medför och jag fascineras av fotografier. De väcker så många tankar och känslor. Man får möjlighet att kliva in en bit och möta fotografen bakom kameran likväl som man kan låta sig inspireras av bildernas innehåll. Kameran är på ett sätt också en vän som jag får nya vänner genom. Jag träffar människor jag aldrig skulle ha mött annars.

Vilka fotografer inspireras du av?

Jag inspireras av fotografer som Christer Strömholm, Henri Cartier-Bresson och Holly Pickett som försöker skildra livet och vardagen som den är och inte viker undan från livets svårigheter.

Nämn en bild du verkligen skulle vilja ta någon gång!

Jag har inte en speciell bild som mål, snarare att hela tiden skildra olika kulturer och människors liv, såväl i Sverige som i andra länder långt hemifrån. När allt klaffar och jag får till den där riktiga ”ögonblicksbilden” som karaktäriserar en person, då är jag nöjd. Likaså när mina bilder verkligen lyckas förmedla en känsla av hur det är på till exempel ett mingel, event, ett bröllop eller annat.

424