Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Från Götet till världens bästa digitalbyrå

berghs nils westgardh

Vi träffade Nils Westgårdh, Berghs Bachelorstudent på blixtvisit i Stockholm, över en kaffe i caféet på Berghs och pratade lite om livet i San Francisco, det nya jobbet på AKQA och om hemlängtan.

Augusti 29, 2013

Grattis till nya jobbet Nils! Berätta vad det är du ska göra!
Jag har blivit anställd som Associate Designer på AKQA San Francisco där jag praktiserat i sommar. Jag åker tillbaka till San Francisco på måndag och börjar jobba direkt.

Du har tre kurser kvar på Bachelor-utbildningen på Academy of Art University, hur går det ihop med jobbet?
Ja, vi får se. Jag ska gå en kurs online, en på kvällstid och en på lördagar under hösten, och sen tar jag min examen i december. Även om jag redan har ett jobb vill jag gå klart utbildningen, för det ger en trygghet som man inte har annars. AKQA har erbjudit sig att sponsra mitt visum, men med en Bachelor Degree blir det lättare att få stanna kvar och jobba i USA.

Hur fick du jobbet, det låter som mångas drömjobb?
Ja, vem skulle inte vilja jobba på världens bästa digitalbyrå? Vi var tolv studenter från världens alla hörn som blev uttagna till AKQAs praktikprogram i somras, så jag har jobbat där i tre månader innan jag blev erbjuden jobb.

Är det så lätt alltså?
Nej det är det verkligen inte, jag har jobbat häcken av mig. Jag har jobbat 80 timmar i veckan under sommaren och bara åkt hem för att sova fem timmar per natt. Det är många unga på AKQA som lever för jobbet, och när man gör praktik är det ju liksom lika bra att go all in, för då har man chans att få jobb. En klasskompis från Berghs, Enya, blev också anställd, hon fick jobb som Motion Designer. Hon har jobbat jättehårt och är väldigt duktig.

Trivs du i San Francisco?
Som fan. Det är mitt hem nu, även om Sverige alltid kommer att vara mitt hem också.

Har du hemlängtan när du är där?
Nej. Eller kanske ibland, det är klart att man saknar det, men jag har alltid så mycket att göra och jag har många kompisar där också. Vi från Berghs är ju liksom där av samma anledning, allt vi gör kretsar i princip kring reklam och kommunikation.

Blir det inte lite insnöat?
Njae, jag kan förstå om det uppfattas så, men det tycker jag inte. Skolan är jättebra för att man träffar så många människor från en massa olika kulturer, vilket ger perspektiv.

Du vann ett fint pris i somras, berätta om det.
Ja, jag och Herman som också går Berghs Bachelor vann en silverpenna i One Shows studenttävling i kategorin Integrated Branding Campaign med vår Re:fund. Vi hade en intensiv vecka i New York, och prisutdelningen gick väldigt fort, men vi träffade massor med branschfolk och fick beröm, råd och input. Sen blev det faktiskt två nomineringar i Future Lions också.

Tack för pratstunden, vad kul att du tog dig tid att komma förbi.
Ja, jag är bara i Stockholm över dagen för att gå på ett möte. Jag ska presentera en idé för någon, vi får se hur det går… Sen åker jag hem till Göteborg. Men det var kul att komma förbi, det känns som att det var länge sen jag gick här, och det har ju trots allt gått tre år sen min termin på Berghs!