Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Halvleksrapport från praktikveckorna: Lamin Sonko

lamin

Under två veckor i februari lämna studenter inom Berghs ettåriga diplomprogram Sveavägen för att sätta sig in i byråerna och marknadsavdelningarnas verklighet. Efter en vecka på praktiktiden ville vi höra hur det gått. Lamin Sonko, student på diplomutbildningen Strategisk kommunikation och PR, ger en halvleksrapport från sin praktikplats.

Februari 18, 2013

Jag gör min praktik på PR-byrån A.W.orld.B.eneath. En byrå med fokus på marknads-PR som arbetar med kunder som Nike, Björn Borg och HTC. Jag har varit här i en vecka nu och hittills är jag hur nöjd som helst.

Jag har haft ett öga på AWB ett bra tag innan jag började på Berghs och har haft som mål att vara här, såhär långt har de infriat alla mina förväntningar.

Kan du berätta lite om hur den första veckan förflutit?

Veckan började med att jag gick upp 2 timmar tidigare än vanligt, var vid Mariatorget där byrån ligger 45 minuter för tidigt och promenerade runt i en halvtimma för att döda tid, men vid 08.45 kändes det ändå acceptabelt att klampa in.

Första dagen på A.W.B. inleddes med lyxfrukost och morgonmöte där alla gick igenom sin agenda för veckan, presenterade sig själva och sin roll på byrån för att sedan lämna över till mig och Karin Nilsson, som går i min klass på Berghs och också gör praktik på A.W.B.

Min handledare Christan hade tidigare sagt att ”Du är här i två veckor, det finns ingen tid för någon mjukstart så vi kör på direkt!” Så har det blivit också. Efter alla formaliteter har just ”full fart” präglat hela första veckan. Jag hade knappt hunnit blinka så var det fredag, vilket jag ser som ett bevis på hur kul det har varit.

Vad jobbar du med på A.W.B.?

Jag har haft tur som har kommit in under en period då det händer väldigt mycket på alla håll och kanter. Det är projekt i uppstartsfas, möten med nya kunder och mycket aktivitet kring befintliga kunder, så jag har verkligen fått vara med i olika faser av projekt och kunnat se hur arbetsgången fortskrider på de platser som vi genom utbildningen gör oss redo för.

I arbetsväg har jag fått göra allt ifrån att skriva copy, skriva pressmeddelanden och göra medielistor till att vara med i konceptutvecklingen och se över mediestrategier åt företag som man aldrig kunnat ana att man skulle få komma i kontakt med som praktikant.

Halvvägs in i praktiktiden – har du fått några nya insikter?
Utöver allt jag har fått göra och lära mig under denna inledande vecka så är det en vetskap som står över allt annat, svaret på det man ständigt har frågat sig själv under tiden på Berghs: är jag redo? Många av de processer som jag har fått ta del i och fått chansen att observera är identiska med det vi gör och lär oss på skolan. Skillnaden är att besluten tas fortare. Så svaret är ja, jag kan det här!

Nu är måndagen här igen. Så med en vecka full av lärdomar och vetskapen om att jag kan det här, går jag in i den sista veckan med ännu mer nyfikenhet och säger som AIK’s Martin Mutumba: ingen broms! 

Vill du veta mer om Lamin Sonko? Ta en titt på Lamins studentsida på Berghs.se eller maila till honom här!