Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Illustratörsyrket blir allt mer internationellt

skarmavbild    kl

En bild säger mer än tusen ord. För att fånga en blick krävs det ibland mer än bara en snygg rubrik, och en illustratör arbetar med att visualisera budskap och förtydliga dess sammanhang ytterligare. Annika Sköld, Maria Raymondsdotter och Per José Karlén är kursansvariga för distanskursen Illustration på Berghs och de har full koll på vad som krävs av en framgångsrik illustratör idag.

Illustration som yrke är ett entreprenörskap. Inom kursen Illustration på Berghs varvar deltagarna praktiska uppgifter och snabba övningar med teori och inspiration. Fokus ligger på uppdragen och lösningarna av dem. Vi pratade med Annika Sköld, en av de kursansvariga.

Hej Annika! Vad skiljer en illustratör från en grafisk designer?
Illustratörens uppgift är att informera, förklara och förtydliga en kontext, gärna berätta något mellan raderna. En illustratör kan även arbeta dekorativt för att pryda en sida eller förpacka en vara. En grafisk designer ser över den övergripande formen där illustrationen är en del av uttrycket. Många illustratörer jobbar gränsöverskridande med både grafisk design och illustration.

Har du några tips på spännande illustratörer att följa på instagram?
@claraterne arbetar nyskapande med illustrationer, @petraborner och @ingelaparrhenius har båda ett fantastiskt dekorativt uttryck och @mor__anna arbetar med collage. Några spännande internationella illustratörer är @noumedacarbone, @gabriellabarouch, @kittycrowther och @jean_jullien. Tipsar även gärna om spännande och inspirerande @flow_magazine.

Ett tips är att söka upp en kreatör du gillar och se vem hen följer!

På vilka sätt kan man arbeta som illustratör idag - vad finns det för olika arbetsplatser och uppdrag?
En illustratör arbetar idag med visuell kommunikation, identitet och design. De flesta arbetar som frilans med uppdrag från olika uppdragsgivare och kreativa projekt. Många sitter tillsammans med andra kreatörer i grupper där de delar lokal, nätverk, utrustning och kompetens med varandra. Exempel på uppdrag är tidningar, reklam, mönster, böcker, appar, animation, interaktiva spel, tecknade serier och romaner.

Marknaden är under ständig förändring med massor av nya möjligheter! Att vara representerad av en agent nationellt och internationellt är ett bra sätt att synas och nå kvalitativa uppdrag.

Hur har illustratörsyrket förändrats under de senaste åren?
Marknaden har blivit bredare med fler uppdrag men samtidigt har även konkurrensen hårdnat. Många agenturer har etablerar sig på marknaden både i Sverige och internationellt, och många illustratörer jobbar idag också på det sättet.

Vilka egenskaper krävs för att lyckas som illustratör idag?

En illustratör bör vara passionerad, kreativ, envis, vetgirig, disciplinerad, ambitiös och en entreprenör. Det krävs att man är hängiven sitt arbete och det man brinner för, söker kontexter där det personliga uttrycket, kompetens kommer till sin rätt. Det personliga uttrycket är något som ständigt är under utveckling. Det är viktigt att synas, nätverka och vara aktiv på sociala media samt på diverse kreativa plattformar.

Vill du utvecklas som illustratör?

På Berghs erbjuds distanskursen Illustration varje vår och höst. Välkommen!