Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Jakob på praktik hos IAA i NY

jakob

Jakob Reimerson är Berghs-studenten som pluggar Bachelor of Communication på ECU i Perth och just nu gör praktik på IAA i New York. Läs om hur det är att plugga på andra sidan klotet, Edith Cowan University och vad han tänker göra när han blir färdig med studierna nu till sommaren.

Mars 14, 2011

Nu är du i NYC och praktiserar på IAA, hur fick du den chansen och hur är det?
Jag fick chansen genom Diane Slade, som är Head of Advertising på ECU och också Vice President of Education för IAA, International Advertising Association. Jag hade tänkt ansöka om praktikplats efter mina studier, men så hoppade en av praktikanterna av och då blev jag tillfrågad om jag ville åka under sommarlovet.

Praktiken har verkligen varit en jättehäftig upplevelse. Bara att få bo och jobba i New York har alltid varit en dröm och förutom det har jobbet varit väldigt intressant. Det är ju inte vad jag vill jobba med i flera år framöver, jag vill vara på en byrå, men jag har fått jobba med intressanta projekt och även fått känna på hur det är att sitta på kundsidan och jobba gentemot byråer som t.ex. Volume i London och Dentsu i Tokyo.

Vad är den största skillnaden mellan att läsa på Berghs respektive ECU?
Jag tror det är så enkelt som att Berghs är en väldigt specifikt inriktad privatskola och ECU är ett mer allmänt riktat universitet. Du får inte samma intimitet i utbildningen och det faller mer på din egen motivation att pusha dig själv till att göra riktigt bra arbeten. Nu menar jag inte att man inte behöver motivation på Berghs, men du får mycket mer "gratis" eftersom alla på Berghs är minst lika motiverade som du - om inte mer! De flesta är där för att de vill jobba inom kommunikation och vet oftast specifikt i vilken yrkesroll.

På ECU hittar du ett mycket bredare urval av människor med olika grader av motivation och intresse. Många har precis gått ut High School och går direkt till universitet för att det är vad man gör i Australien. Detta märker man speciellt under de första två terminerna när man läser grundkurser i Bachelor of Communications. Man lär sig tidigt vilka studenter som är lika motiverade som en själv och det gäller att försöka samarbeta med dem för att göra grupparbeten och liknande. På vissa sätt tror jag det kan ha varit nyttigt att vara med om också. Det finns jättebra kurser på ECU och massor av smarta och motiverade studenter, så det går absolut att få ut jättemycket av studierna - men det går nog även att bara glida med och få ett okej betyg utan att egentligen ha pressat sig själv särskilt hårt.

Hur är livet i Perth, Australien?

Det är jättehärligt! Väldigt annorlunda mot Stockholm på många sätt och det kan ta ett tag att vänja sig vid, men det har varit helt underbart och blir bara bättre ju mer man lär känna staden och människorna. Perth är en väldigt utspridd stad och ganska sömnig egentligen, men det finns otroligt många smultronställen och det gäller verkligen att ge sig själv chansen att hitta dem. Det är ett utslitet uttryck, men det blir verkligen vad man gör det till.

Hur tycker du att studierna på Berghs förberedde dig för dina utlandsstudier?
Jag tycker Berghs förberedde mig väldigt väl. Kvaliteten på Berghs var otroligt hög och jag tror inte det var en enda av oss svenskar som kom ner och kände att vi inte hängde med. Det var också väldigt nyttigt och kul att få prata med Bachelorstudenter som redan pluggat där ett tag. Det gav en lite bättre bild av vad vi hade att vänta oss av staden, universitetet och livet i Perth i allmänhet.

Vad krävs för att studierna utomlands ska bli lyckade?
Man måste nog vara väldigt öppen som person och vara beredd att ta tag i saker själv för att trivas och göra bra ifrån sig. Berghs (och Sverige) sätter en väldigt hög standard, så man måste nog också vara beredd på att ge den nya staden och skolan lite tid för att komma in i kulturen och lära sig hur saker och ting fungerar. Sen tror jag också att man måste jobba lite aktivt för att inte bara umgås med Sverige-klicken av studenter som man kommer dit med. Annars blir det lätt att man bara hänger med dem man redan känner och då missar man också väldigt mycket av staden, kulturen och hela upplevelsen, egentligen.

Har du något bra tips till den som vill börja på Berghs Bachelor?
Först och främst tror jag man måste vilja flytta utomlands för att leva där, inte semestra och inte bara göra ett utbytesår. Det är en ganska stor skillnad och ju snabbare man väljer den inställningen, desto mer kommer man få ut av upplevelsen, även om man sen flyttar hem till Sverige direkt efter studierna.

Skulle du rekommendera Berghs Bachelor för andra?
Absolut, och det har jag redan gjort.

Var ser du dig själv om tio år?
Oj, vad svårt. Jag var nyligen i London med 30 andra, helt fantastiska människor för sluturvalet till WPP Fellowship. Tyvärr fick jag inte en plats, men kanske leder det till en anställning inom WPP ändå. Det är lätt att drömma om en anställning som Planner på någon av deras stora byråer som Grey, JWT eller Ogilvy, men om jag om 10 år kan få jobba med lika intressanta människor som jag träffade där så skulle jag vara väldigt nöjd!