Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Josefine monterade ihop praktiken med hjälp av LinkedIn

dsc

Hur är det egentligen att jobba med kommunikation på IKEA i Kina? Josefine Gillver läser produktionsledningsutbildningen på Berghs och gjorde sin praktik på Shenzhen store, ett av 18 IKEA-varuhus i Kina. Här berättar hon om utmaningarna, hur dagarna såg ut och ger sina bästa tips till andra som vill praktisera utomlands.

Maj 11, 2015

Hej Josefine! Kan du berätta lite om din praktikplats?
Jag gjorde min praktik i Shenzhen store, IKEA i Kina. Jag var stationerad på local marketing-avdelningen och ingick i ett team som arbetade med både intern och extern kommunikation.
 
Hur kommer det sig att du hamnade där?
Jag visste tidigt att jag ville göra min praktik utomlands och att jag ville vara på ett företag som arbetar med både intern och extern kommunikation, samt har ett fokus på såväl nöjda kunder som medarbetare. Employer branding är ett område som lockar mig och IKEA är kända för att vara bra på just detta. Jag blev också nyfiken på hur ett stort globalt företag som IKEA med starka svenska värderingar och svensk organisationskultur, arbetar för att bygga upp sin organisation på nya marknader. Jag hittade varuhuset i Shenzhen och tog kontakt med varuhuschefen via LinkedIn.
 
Hur såg en typisk dag ut för dig?
Jag var på kontoret mellan 9-18 och började dagen med eget arbete. Om jag inte hade en egen specifik uppgift förberedde jag kommande presentationer eller bläddrade igenom intranätet som var fullt med kunskap om hur IKEA arbetar. Klockan 9:40 hölls ett gemensamt morgonmöte för alla i varuhuset. Då gick vi igenom nyheter och uppdaterades i försäljningssiffrorna. Efteråt hjälptes vi åt att få produkter som besökare flyttat på till sin rätta plats. Därefter fortsatte arbetet individuellt. Vi hade lunch mellan 12-13 och åt tillsammans i medarbetarrestaurangen. Den största överraskningen var vilorummet som låg i anslutning till matsalen och var full av POÄNG-fåtöljer. Dit gick majoriteten av de anställda under sin lunch för en power nap. De första dagarna valde jag promenader i parken istället, men när jag väl gav sovandet en chans var jag fast. Det var fantastiskt skönt att få vila efter maten. Efter vilan följde eftermiddagen med genomgång av olika avdelningar samt möten. Dagen slutade ganska prick 18 varje dag för alla.
 
Vilka var de största utmaningarna under praktiken? 
Jag trodde att språket skulle bli en utmaning, men det visade sig att i stort sätt alla som arbetade på kontoret pratade bra engelska. Däremot var det svårare utanför praktiken. En gång kom jag för sent för att taxichauffören inte förstod vad jag sa och körde mig till helt fel adress.
 
Skulle du vilja fortsätta i samma spår när du är klar med din utbildning?
Absolut! Jag fick verkligen mersmak för IKEA. Jag sökte mig dit för att jag trodde att det var ett bra företag som delar mina värderingar och nu vet jag med säkerhet att det är så. Jag kan nog inte arbeta på just local marketing-avdelningen eftersom det ändå kräver att jag kan skriva på mandarin, men inom IKEA stannar jag gärna kvar!
 
Vad är ditt tips till andra som vill praktisera utomlands? 
Våga! Jag har verkligen förstått att det inte är så svårt. Svenskar har ett arbetsmässigt gott rykte utomlands och många svenska företag vill gärna ha svenskar på plats för att stärka affärskulturen i organisationen. Om du vill så går det! Använd LinkedIn för att få kontakt och skicka iväg en förfrågan. Det värsta som kan hända är att du får ett nej.