Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Malin Triumf: Alla som älskar text är välkomna!

malin liten

Malin Triumf är en copywriter som började sin bana på Berghs i början av 2000-talet. Hon tycker stämningen på skolan är magisk och minns än idag föreläsare som förändrade hela hennes syn på livet. I vår tillträder Malin Triumf som kursansvarig för Berghs introkurs Att skriva.

Januari 22, 2013

Hej Malin Triumf, kursansvarig för Berghs introkurs Att skriva. Vem är du?

Hej! Jag är nog en gammal tant och en frustrerad tonåring instängd i en snart medelålders kropp. Jag tycker om folk och framstår som längre än vad jag är. Lättrörd och lättroad.

Berätta om när du för första gången satte din fot på Berghs!

Det var 2001. På den tiden var det här med internet fortfarande nytt, och eftersom jag hade läst programmet Multimedia i tre år på universitetet, hade jag lyckats få anställning som webbcopy utan att ha skrivit en rad på internet. Min dröm var att ”bli copywriter på riktigt” och gå Berghs, så när jag såg att det fanns kvällskurser lyckades jag tjata till mig att jobbet skulle betala min plats om jag kom in. Och det gjorde jag. Ett år senare kom jag in på heltidsutbildningen.

Kan du dela med dig av ett särskilt starkt minne från din tid som student på Berghs?

Alltså, allt på Berghs var magiskt. Men det jag minns bäst är stämningen. Att alla vill göra bra grejer och alla är så måna om att hjälpa varandra att bli bättre. Det är helt unikt att få umgås dygnet runt med människor som delar ens febriga intresse för kommunikation.

Nu, tio år senare, är du tillbaka som lärare och kursansvarig för Berghs introkurs Att skriva - hur är det?

Jag är OERHÖRT stolt och ödmjuk inför uppgiften. Kvällskursen på är ju många blivande studenters första intryck av både skolan och reklamvärden. Jag minns själv föreläsare som förändrade hela min syn på livet. 

Vad gör du när du inte jobbar på Berghs?

Jag jobbar som copywriter på en reklambyrå som heter Futurniture. Jag har också ett eget företag tillsammans med min man. Och så har jag en podcast tillsammans med min pappa! Den heter Den blå hästen och handlar om Europas historia.

Beskriv introkursen Att skriva - vem passar den för?

Den här kursen ska du söka om du bara MÅSTE jobba med att skriva, men inte kommit på vilket yrke som intresserar dig mest. Du kanske precis har gått ut gymnasiet, eller så skriver du redan på jobbet och vill testa något nytt. Alla som älskar text är välkomna.
Under kursen kommer du att få träffa några fantastiska människor som jobbar med att skriva: en prisbelönt copywriter, en bestseller-författare, en av Sveriges bästa manusförfattare och flera andra. De kommer att lära dig mer om sina respektive yrken, men framför allt kommer de att lära dig hur de tänker när de skriver. Och hur du förmedlar din idé eller din tanke i ord. Mitt mål med den här kursen är att du ska gå härifrån med en fråga inpräntad i ryggmärgen: Vad vill jag berätta?

En riktigt regnig och mörk februarimorgon - hur hittar man inspiration?
I den! Jag älskar deppiga förortsmorgnar och drömmer mig bort till postapokalyptiska berättelser och världar. Och så försöker jag stanna i dem så länge jag kan – för vips, så har jag kläckt en rubrik eller löst ett knepigt problem.

Vilket är ditt bästa tips mot skrivkramp?

Ja, hu. Skrivkramp är verkligen inte roligt. Men jag har faktiskt ett antipanik-dokument på mitt skrivbord som jag brukar öppna när jag kört fast. Den första raden är: Vet du vad du ska berätta? På riktigt? Men det ska jag prata mer om på min lektion.

Tack för att vi fick prata med dig! Vi ses i vår!

Tack själv, det ska bli superkul!

Att skriva - intro är en introduktionskurs för dig som vill arbeta med att skriva i framtiden. Du träffar manusförfattare, skribenter, journalister och författare som ger dig en inblick i skrivande yrkens olika förutsättningar. Kursen löper en kväll i veckan under tio veckors tid, varje vår och höst på Berghs. Läs mer om kursen och anmäl dig här. 

653