Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Möjligheterna var enorma och mitt nätvärk växte otroligt mycket

img

Det började med ett mail som designstudenten Tonje Halvorsen bestämde sig för att titta närmare på. Därefter var bollen i rullning och snart hade Tonje blivit antagen till Roger Hatchuel Academy, en utbildning för unga kreatörer som hölls under samma vecka som Cannes Lions. Här berättar Tonje om sin resa - en vecka hon beskriver som den absolut bästa i hennes liv.

Juli 1, 2013

Hej Tonje, du är precis hemkommen från en vecka i Cannes, hur känner du dig just nu?

- Hej! Ja det stämmer 8 helt underbara dagar i Cannes. Jag känner mig trött och sliten, men också fylld med ny energi. Tiden i Cannes var otroligt intensiv, men oerhört givande. Jag har aldrig varit med om något liknade, så mycket talang och kreativitet samlat på ett och samma ställe. Varje dag var inspirerande och lärorik på många sätt.

Efter ditt första år på Berghs blev du tilldelad ett stipendium för unga talanger av Komm, där du fick åka ner till Cannes Lions Festival och delta en vecka på Roger Hatchuel Academy. - kan du inte beskriva vad det är för något?

-Roger Hatchuel är en akademi som hålls under samma vecka som Cannes Lions. Det är helt enkelt en utbildning för unga kreatörer. Vi var en klass på 35 elever, där alla var utvalda att representera olika länder och olika områden som art diraction, design, copy, planning osv. Jag var ensam från Sverige och tillsammans representerade vi 30 olika länder. Det var väldigt spännande att jobba med kreativa människor från olika kulturer och det blev en intressant mix.

Hur sökte du till stipendiet?

- Det började egentligen med ett kort meddelande i skolmejlen som jag kollade lite närmre på. Det enda jag behövde göra var att skicka in mitt CV på engelska tillsammans med min portfolio och några ord om varför just jag skulle få åka till Cannes. Jag hade egentligen ingen aning om vad det innebar, men tänkte att det var värt ett försök, även fast jag trodde att det skulle bli svårt. Så jag berättade att jag aldrig hade varit i Frankrike och att det skulle vara väldigt roligt att få lära sig nya saker i ett i ett nytt land och så skickade jag in min portfolio. Och det gick ju bra!

842

Hur kändes det då du fick beskedet?

Ja hur kändes det? väldigt chockerande faktiskt, jag hade i princip glömt att jag sökt och hade planerat för sommarjobb och allting, så när jag insåg att jag skulle åka till Frankrike under sommaren så var min första tanke: OJ! Efter att ha styrt om lite sommarplaner så var det bara att vänta med spänning. Med facit i hand kan jag säga att det absolut var den bästa veckan i mitt liv!

För några veckor sedan var det dags, och resan skulle ta sin början. Vad hade du för förväntningar?

- Ja, jag visste inte alls vad jag kunde förvänta mig. Cannes Lions kändes så långt borta så även dagen innan var jag inte fullt medveten om vad jag kunde vänta mig. Jag tror mina vänner och familj var mer förväntansfulla än vad jag var, men plötsligt satt jag där på planet på väg till Cannes. Jag försökte föreställa mig hur det skulle bli och vad jag skulle göra, men ändå blev jag positivt överraskad av festivalen.

Framme i Cannes - hur såg veckans upplägg ut?

- Under veckan så hade vi tillgång till festivalpasset precis som alla andra och kunde gå på de föreläsningar som vi tyckte var intressanta. Det fanns så många bra alternativ och man fick planera så man kunde hinna med så mycket som möjligt. Jag var nog på ca 30 föreläsningar, så det var minsann full rulle. På akademin hade vi även gästföreläsare dagligen som delade med sig av tips och inspiration om hur vi skulle tackla designbranschen när det var dags. Vi fick även biljetter till prisutdelningarna och de stora festerna som hölls. Jag gick på alla 4 prisutdelningar och det var helt magiskt, så många välförtjänta guldlejon, och min förhandstippade favorit "dumb ways to die" kammade hem många priser, så det var roligt! Det var även kul att ta del av kampanjer från hela världen, kampanjer som jag inte sett till tidigare som var helt fantastiska! Alla bidrag var en sådan stor inspirationskälla, så drömmen om att en dag få stå på den där scenen växte!

Vad var det första du gjorde då du kom fram?

- Jag var otroligt nervös om hur jag skulle hitta till mitt hotell, hoppade på en buss det stod Cannes på och hoppades på det bästa. Bussen stannade precis utanför mitt hotell i Cannes och efter det blev resan bara bättre och bättre. Jag började prata med en tjej som var marknadsansvarig på en designbyrå i England i kön till receptionen och det visade sig att hon också skulle på festivalen. Så vi bestämde att vi skulle leta upp festivalområdet och hämta ut våra pass tillsammans. Efter det spenderade vi stor del tillsammans under veckan och innan hon åkte erbjöd hon mig en praktikplats på deras designbyrå i London om jag var intresserad. Så möjligheterna i Cannes var enorma och mitt nätvärk växte otroligt mycket!

Berätta om dina intryck av Cannes Lions?

Jag kände att jag lärde mig mer om branschen under den här veckan än vad jag gjort under alla mina år som student, så nu ser jag fram emot vad som väntar efter examen om ett år. Cannes Lions är som Disneyworld för kreatörer, det är det bästa uttrycket jag kan komma på för att sammanfatta denna magiska plats. Helt magiskt.

844

Ett möte du tog starkt intryck av under veckan?

Jag träffade så många inspirerande människor. Mina klasskamrater var helt underbara! Jag träffade designlegender som Lee Clow och George Loise! Bara att vitsas i samma rum som David Droga var spännande. Våra mentorer Clive Challis och Joe McDonagh gav mig många användbara tips och råd under veckan. Men egentligen blev jag motiverad och inspirerad av alla som besökte oss på akademin och det är så mycket tips och råd jag har med mig i framtiden.

Kan du berätta om ett minne som etsat sig fast extra starkt från veckan?

Jag har varit på så många olika och inspirerande föreläsningar, träffat massor av otroliga människor. Men det jag kommer ihåg bäst från festivalen var magin, alla var på gott humör, hela veckan var en stor fest och alla firade ett år av hårt arbete. Det jag minns absolut bäst var den stora avslutningsgalan som hölls på stranden sista natten, kristallkronor som hängde i luften, stora bufféer med mat och efterrätter, fri bar och kvällen avslutades med hela min klass framför ett enormt fyrverkeri och dans på dansgolvet. Min största insikt är att vi Skandinavien kan inte dansa!

Vad kommer du ta med dig från den här veckan in i ditt fortsatta yrkesliv?

- Att det krävs hårt arbete och passion för att nå sina mål i din här branschen. Men också att man kan göra stor skillnad, allt handlar inte bara om att göra snygg design, man kan påverka folks beteende och tankar och på så sätt bidra till en bättre värld. Vilket är intressant och inspirerar mig till att tänka stort! Det var absolut den bästa och mest inspirerande veckan i mitt liv.

Vad händer härnäst i Tonjes liv?

Nu har jag ett år kvar på Berghs, så jag ska suga åt mig så mycket lärdom jag kan och vid lediga tillfällen ska jag även fortsätta på min praktikplats på R/GA. Sen får vi se vad framtiden väntar.

843