Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Nicole van Rooij Ekström: Utan en smart och driven genomförare så lyfter idén inte lika bra

nicole berghs kvadrat

En produktionsledare blir mer och mer viktig i samarbetet med kund. En fråga som blir allt vanligare vid nya samarbeten är: "vem är produktionsledare i den tilltänkta arbetsgruppen?" . Det menar Nicole van Rooij Ekström, som hösten 2012 tillträdde som ämnesansvarig för Produktionsledning/Operativ projektledning på Berghs.

December 6, 2012

Hej Nicole van Rooij Ekström! I augusti trädde du in som Berghs nya ämnesansvariga för diplomutbildningen Produktionsledning/operativ projektledning. Berätta, hur hamnade du här på Berghs?

Förutom att själv gått på skolan i två omgångar så sitter jag med i Advisory Board för Produktionsledning/operativ projektledning sedan ett tag tillbaka. Jag har dessutom föreläst på utbildningen ett gäng gånger så när Charlotta Rydholm hörde av sig och frågade om jag var intresserad av att ta över efter henne blev jag mycket glad och sa ja direkt!

Om du skulle beskriva dig själv med fem ord, vilka skulle det vara?

Energi, social, lugn, lojal, genomförare.

Du själv arbetar idag på Forsman & Bodenfors som produktionsledare, hur är det?

Att jobba på F&B är fantastiskt! Det är en mycket hög kreativ nivå på de jobb som görs där och människorna som jobbar på F&B är underbara. Man jobbar nära teamet på byrån men även nära kunden. Och det finns en stor respekt för yrket produktionsledare på den arbetsplatsen.

Varför tror du att du passar bra som produktionsledare?

Yrket passar mig bra då jag tycker om att vara en del av den kreativa processen och vara med att genomföra de idéer som tas fram. Att jag hamnade i reklambranschen är egentligen lite av en slump då jag fick en praktikplats på en liten byrå för länge sedan och blev sedan kvar. Jag är egentligen utbildad gymnasieingenjör inom kemi så jag borde stått på ett labb och blandat vätskor.

Vad anser du vara den största utmaningen i jobbet som produktionsledare?

Det kan låta märkligt men det är nog att samordna alla personer i ett projekt. Sedan är det ju att få kampanjerna att bli maxade på alla sätt. Kreativt, ekonomiskt, genomförandet, resultatet etc.

Förra årets produktionsledarklass slog ett slag för att kalla sin yrkesroll för Den tredje kreatören – anser du att rollen som produktionsledare i större utsträckning än förut närmat sig det kreativa teamet på byråer?

Det beror ju lite på vilken arbetsplats du jobbar på men om jag utgår från F&B så stämmer det absolut. Det är viktigt att förstå hur det kreativa teamet jobbar och hur man kan vara en del av den kreativa processen inom sitt skrå.

Du har en lång erfarenhet inom din yrkesroll och reklambranschen, skulle du kunna säga något om hur du anser att produktionsledarrollen har förändrats?

En produktionsledare blir mer och mer viktig i samarbetet med kund. En fråga som blir allt vanligare vid nya samarbeten är: "vem är produktionsledare i den tilltänkta arbetsgruppen?" De vet att det kan vara en av de avgörande faktorerna om det ska bli ett smidigt samarbete eller inte.

Kan du delge ett spännande minne från en produktion du aldrig kommer att glömma?

Det är nog min första reklamfilminspelning i utlandet då vi åkte ner till Sydafrika. Det var en mäktig känsla att få vara en del av teamet som åkte ner. Att få se kreatörer & regissör jobba i dagar för att sedan klippa ihop två filmer à 45 sekunder.

Åter till Berghs. Du har precis träffat den klass på 24 blivande produktionsledare och operativa projektledare som under det närmaste året kommer att studera under dina vingar. Berätta om klassen, vad är ditt första intryck? Var det lika pirrigt för dig som det var för dem?

Det är väldigt härlig klass! Nyfikna och fulla av energi. Ja, jag kan avslöja att jag var supernervös och pirrig inför mötet med dem och allt som rör min nya roll här på Berghs men så här några veckor efter skolstart känns allt mycket bra, helt rätt och spännande!

Vad kan man vänta sig av dig som ämnesansvarig lärare på Berghs?

Jag vill att studenterna ska känna sig stolta över det här yrket. Utan en smart och driven genomförare så lyfter idén inte lika bra. Jag vill delge dem all min erfarenhet och jag vill att de delar med sig av sina funderingar, kloka inspel och ställer många frågor.