Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Ola Spännar: "Det är viktigt med bra meriter, men det är inte allt"

ola spannar liten

Augusti 2011. Ola Spännar är ny på jobbet. Som ämnesansvarig för heltidsutbildningen Strategisk kommunikation och pr på Berghs tar Ola över efter Hannes Kerstell. Om bara några dagar anländer hans första klass och några veckor efter det drar distanskursen pr management, som Ola är kursansvarig för, igång.

Augusti 20, 2011

I ytterligare några dagar ekar föreläsningssalarna tomma på Sveavägen men bland kursansvariga, lärare, koordinatorer och ämnesansvariga råder full aktivitet. Nu ska de sista detaljerna finslipas, schemat ska sättas, studenter delas in i arbetsgrupper och namn ska memoreras. En som har extra mycket i huvudet är Ola Spännar, som snart inleder sin första termin som ämnesansvarig för Strategisk kommunikation och pr på Berghs. Med över tio års erfarenhet inom pr och digital kommunikation i Sverige och internationellt kan han ämnet på sina fem fingrar. Som ämnesansvarig är han däremot ny i kläderna och nästa vecka anländer ett glatt gäng på 26 studenter som under det kommande året ska studera under Ola Spännars vingar.

- Jag har alltid haft en bra bild av Berghs, har gått kurser själv och undervisat på både distanskurser och uppdragsutbildningar och alltid känt att Berghs är en kul miljö där man som föreläsare lär sig mycket själv.

I våras arbetade Ola parallellt med tidigare ämnesansvarig Hannes Kerstell och tillsammans ansvarade de för antagningsprocessen till höstens diplomutbildning. De sållade bland ansökningar, gick igenom arbetsprover och genomförde intervjuer.  Vid midsommar var en klass på 26 studenter klar.

- Det är självklart viktigt med bra meriter, men det är inte allt. Man måste ha en vilja, ett engagemang och man måste förstå vad det är man har sökt. Sen ska inte alla vara stöpta i samma form. Årets klass har ett åldersspann mellan 21 och 36 år och vi har tänkt mycket på gruppdynamik.

Ola själv halkade in i pr-branschen 1999, då hade han en Pol. mag. från Uppsala Universitet och visste inte riktigt vad pr innebar. Genom en handledare från studietiden hamnade Ola på en byrå, som efter en tid byttes ut mot en annan och strax arbetade Ola på Springtime, med fokus på internet och med kunder som Absolut Vodka. Han minns:

- På den tiden var internetkampanjerna som en show på nätet, ett fyrverkeri med filmer och flash. Många företags hemsidor fungerade som digitala broschyrställ, och det vi gjorde var något nytt. Våra kampanjer vann priser vid Cannes och Eurobest och Clio och än idag är jag väldigt stolt över att ha jobbat med några av de allra bästa formgivarna och kreatörerna.

Efter en utvecklande tid på Springtime var det dags för nya utmaningar  för Ola, och Peking och Shanghai stod plötsligt på menyn. På byrån Eastwei fick Ola insikt i hur det är att jobba ur ett internationellt perspektiv inom kommunikation och projektledning. Han stötte på utmaningar som främmande kulturer och språkförbistringar.

- ”Vad är fint väder” och ”vad är god mat” var frågor som plötsligt inte hade självklara svar. En av de större lärdomarna från tiden i Kina var att ta komplexa projekt från A till Ö och att lära sig arbeta med stora internationella kunder, som exempel IKEA och GM. Tiden i Kina resulterade också i en bok om internetkommunikation i Kina, berättar Ola.

Vid sidan av ämnesansvarig för heltidsutbildningen på Berghs är Ola också ansvarig för distanskursen i PR Management, som riktar sig till yrkesverksamma inom pr som vill vidareutvecklas. En distanskurs på Berghs innebär att studenten får skriftliga hemuppgifter och mycket personlig feedback. Inlämningsuppgifterna är alltid förankrade i studentens egen situation. Detta är viktigt eftersom studenterna ska få praktisk användning och förankring av sina nya kunskaper. Ett exempel kan vara att skriva ett brev till sin ledning med förslag om sociala medier. Att arbeta med distansutbildning tycker Ola Spännar är givande av flera skäl.

- Som dalkarl i exil tycker jag att det är väldigt roligt med distanskurserna just eftersom de har sökande från hela landet. Det ger en väg in i både branschen och till Berghs för människor som inte bor i Stockholm. Det är viktigt.

Är du intresserad av att läsa Pr management på distans? Eller en annan kvälls- eller distanskurs på Berghs? Väkommen på inspirations- och informationskväll den 16 augusti! Kvällen är gratis men anmälan krävs och skickas in här.