Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Robert Bau – "Design är affärsvärde"

jr

Möt Robert Bau, en man med många järn i elden och en tydlig målsättning - att öka medvetandet varför design management är en avgörande del av affärsnyttan. Som kursansvarig för Berghs Executive Design management har han full koll.

Januari 28, 2013

Vi träffas i lobbyn på Berghs, Robert har just avslutat dagens kurs, alla mötesrum är upptagna och vi slår oss ned i två fåtöljer mitt i myllret, som fria agenter är vi ok med att hitta en spontan arbetsyta. Robert Bau är uppvuxen i USA, har bott många år i Sverige och pendlar nu mellan Stockholm och London, där han bor idylliskt på landsbygden, strax utanför London. Robert arbetade länge som anställd konsult och projektledare, men 2005 tog han klivet till oberoende strateg genom egna bolaget, mind your table manners. Idag jobbar Robert 25% för Ergonomidesign och resten konsultar, coachar, föreläser och skriver han.

- Jag är seniorstrateg i varumärkes-, innovations- och designfrågor, business coach till kreativa byråer och mentor till kreativa entreprenörer och entreprenöriella kreatörer. Sedan 2006 undervisar han också på Berghs. Något han verkligen brinner för.

- Jag undervisar på Designhögskolan i Umeå, Hyper Island, Konstfack, Berghs, Business & Design Lab i Göteborg, Södertörns högskola och på konferenser runt om i Europa, men mitt hjärta klappar lite extra för Berghs.

- Mitt kall är att vara en ambassadör för design och jag brukar säga att det är lite som att hålla språkkurs. Kurserna samlar duktiga människor, allt från affärsutvecklare till arkitekter som alla kan göra sig förstådda men nu vill de behärska språket. Design är resultatet men för mig är processen viktigare. Själva ordet design är också vilseledande, det ger fel signaler, det handlar inte om vacker yta eller funktion. För mig handlar det om att hur man strategiskt hjälper företag effektivisera, spara kostnader och öka produktiviteten med hjälp av design, designers och design thinking. Det handlar om genomtänkta processer, inte om att sitta rita på sin kammare. Design är rent affärsvärde, inget annat.  

Kursen Design management är på 10 dagar utspritt över 10-12 veckor och innehåller föreläsningar, workshops, inlämningsuppgifter, projektarbete med gästföreläsare från branschen. Kursen genomsyras av tre teman. Branding- att strategiskt hjälpa företag bygga varumärken med hjälp av design, designers och design thinking. Visa kopplingen mellan varumärke och design. Innovation – Hur design kan bidra till varumärkesprocesser. Hur strategisk innovation med design, designers och design thinking hjälper företag. Kopplingen mellan innovation och design. Vad är designs unika bidrag till innovationsprocesser? Management - att strategiskt effektivisera, spara kostnader och öka produktiviteten med hjälp av design, designers och design thinking. Vad är kopplingen mellan resursproduktivitet och design? Vad är designs unika bidrag till ökad effektivitet, produktivitet och hållbarhet?

- Min uppgift är att få kursdeltagarna att ta nästa kliv vilket är otroligt tillfredsställande att få bidra till. Jag vet att jag samtidigt stärker designbranschen genom att dessa blir våra nya ambassadörer. För egen del är lärandet en chans att strukturera mina tankar och testa dem fullt ut. Hela kursen blir som en dynamisk feedbackloop med kollegor från olika discipliner vilket också gör mig bättre som konsult. Under våren har jag sett hela Berghs genomsyras av hållbarhet som ju har varit slutprojektens tema. Inom design är ju de tre stora aktuella teman Eco-iconic, Eco-embedded, Eco-boosters, avslutar Robert innan fotografen kommer och vill ta det efterlängtade porträttet. Robert skyndar iväg och jag har lärt mig att design är affärsvärde och inget annat.

Berghs executive-kurs i Design Management startar den 19 augusti - ansök här.